Text

Civilingenjörs­programmet i robotik

  • fiber_manual_record Högskolepoäng 300  hp
  • home Studieort Västerås
  • access_time Tid 5 år  (heltid)
  • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Utvecklingen inom robotik och artificiell intelligens (AI) går fort och därför behövs ingenjörer som kan konstruera morgondagens robotar.

Efter utbildningen kan du jobba inom elektronik, programmering eller inbyggda system som systemutvecklare, elektronikutvecklare, konsult eller innovatör inom framtidens hälsorobotik.

Utbildningen

En robot känner av sin omgivning, planerar och fattar beslut för en faktisk handling, som den sedan utför. Här bekantar du dig med mekaniska byggelement samt metoder för hur en robot ”ser, känner och hör”, det vill säga hur en robot uppfattar sin omgivning. Du utvecklar också kunskaper i hur datorn fattar ett beslut och sedan styr de mekaniska delarna för att utföra handlingen.

Programmet fokuserar på framtidens robotik och innefattar industrirobotik samt service- och hälsorobotik. Kunskaper i signalbehandling och AI är centrala med tillämpningar på:

  • servicerobotar
  • autonoma hjälpmedel
  • avancerad hjärnteknik för intelligenta proteser
  • rehabiliteringsrobotik

Utbildningens innehåll utvecklas hela tiden tillsammans med företag, för att du som student ska få ta del av det senaste i branschen. Du lär dig den teoretiska grunden för robotik, som omfattar kurser inom matematik, elektronik, datavetenskap, mekanik och fysik.

De teoretiska kunskaperna varvas med praktiska moment. Exempelvis ägnas det sista året åt det stora robotprojektet där du tillsammans med andra studenter designar, konstruerar och programmerar en komplett och avancerad robot. Projekten genomförs i samarbete med företag i branschen och nära den världsledande forskningen inom inbyggda system som finns på MDU. Exempel på robotar som utvecklas är en sophämtningsrobot, självkörande segelbåt och AI-gripper.

Utbildningen avslutas med ett examensarbete, där du arbetar ensam eller tillsammans med en annan student.


Framtid och jobb

Efter utbildningen väntar en spännande arbetsmarknad med stora valmöjligheter. Du kan till exempel jobba inom elektronik, programmering eller inbyggda system som systemutvecklare, elektronikutvecklare, projektledare, konsult eller innovatör inom framtidens hälsorobotik.

Du kan också välja att forska inom robotik. På MDU finns ett av världens bästa forskningscentrum för inbyggda system, samt två unika forskningsprofiler inom tillförlitliga system och hälsoteknik.

Enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är 97 procent av MDU:s civilingenjörsstudenter etablerade på arbetsmarknaden 1-1,5 år efter examen. Med etablerad menar man bland annat att den examinerade inte har varit arbetslös under perioden och har inkomst över en viss nivå.

Programinnehåll

Åk 1

Datavetenskap 37,5 %

Elektronik 25 %

Matematik/tillämpad matematik 25 %

Produkt- och processutveckling 12,5 %

Åk 2

Datavetenskap 25 %

Elektronik 25 %

Fysik 25 %

Matematik/tillämpad matematik 25 %

Åk 3

Datavetenskap 37,5 %

Elektronik 25 %

Matematik/tillämpad matematik 25 %

Åk 4

Datavetenskap 37,5 %

Elektronik 50 %

Produkt- och processutveckling 12,5 %

Åk 5

Robotik 100 %

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2023

  • Civilingenjörsprogrammet i robotik

    Omfattning

    300 hp

    Start

    Hösttermin 2023 (start 2023-08-28)

    Tid och tempo

    5 år (heltid)

    Utbildningsnivå

    Grundnivå

    Anmälningskod

    MDU-44813

    Språk

    Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

    Studieort

    Västerås

    Utbildningsplan

    Se utbildningsplan (CCV20)

    Programupplägg

    Behörighet

    Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E

    Urval

    Betyg/högskoleprov

    Examen

    Civilingenjörsexamen

     

Studievägledare för programmet

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Läs mer

”De skarpa projekten förberedde mig inför arbetsmarknaden”

Möt Roxanne Anderberg som började plugga civilingenjörsprogrammet i robotik 2011 och tog examen 2016. Idag jobbar hon som ingenjör.

Läs mer

Studenter utvecklar autonom båt

I studentprojektet AutoSail jobbar studenter vid MDU med att utveckla en självkörande segelbåt. Tanken är att båten ska delta i tävlingen World Robotic Sailing Championship (WRSC) vintern 2021/2022.

Läs mer

Tekniskt basår

Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDU:s högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Hitta din bostad

Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer

Tips om andra program

Civilingenjör i tillförlitliga flyg- och rymdsystem

För dig som vill jobba med tillförlitliga system för exempelvis autonoma fordon, medicinteknisk utrustning och framtida system för flygplan eller drönare.

Läs mer