Text


Nytt labb med fokus på extended reality

I vårt labb för extended reality (XR) får studenter möjlighet att testa sina kunskaper inom bland annat virtual reality (VR) och augmented reality (AR).

Labbet används främst av studenter inom produktion och produktdesign, men är också öppet för studenter från andra program och kurser.

– Det är jätteviktigt att ha tillgång till ett sådant labb eftersom vi får testa på det vi läst i teorin och lära oss möjligheterna med VR och AR, säger Nicolas Caramella, som går sista året på högskoleingenjörsprogrammet i innovation, produktion och logistik.

Extended reality är ett samlingsnamn för tekniker som gör det möjligt att tänja på gränsen mellan den virtuella och den fysiska världen, som exempelvis VR och AR. I XR-labbet på MDU jobbar studenterna med både VR- och AR-teknik för att skapa virtuella 3D-modeller på olika sätt.

Med hjälp av VR kan du hoppa in i en virtuell värld, medan AR-teknik gör det möjligt att få virtuella 3D-modeller att placeras i den verkliga världen med hjälp av exempelvis en mobiltelefon.

Inom Industri 4.0 användas både VR och AR för att lösa problem, effektivisera produktionen och utveckla produkter.

– VR- och AR-tekniken är på uppgång inom tillverkningsindustrin. Därför vill vi säkerställa att våra studenter ligger i framkant när de kommer ut i arbetslivet, säger Barrett Sauter, lärare i VR, AR och 3D-printing.

Porträtt Linda Fleismark och Nicolas Caramella.

Linda Fleismark och Nicolas Caramella, studenter.

Labbet utvecklas i takt med industrin

Syftet med XR-labbet är att studenter som läser program inom produktion och produktdesign ska få en introduktion till tekniken och lära sig hur man kan använda VR och AR inom industrin. Även forskare och samverkanspartner har tillgång till labbet och tanken är att labbet ska utökas i takt med att användningen av smart teknik ökar inom industrin.

– När vi ska ut och jobba i industrin använder fabrikerna smart teknik och då måste vi veta vad det handlar om. Så det är jättebra att vi redan under studietiden introduceras i den här typen av teknik, säger Linda Fleismark, som går sista året på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign.

Bättre problemlösning med VR och AR

Labbet ger också studenterna möjlighet att samarbeta med företag och andra lärosäten virtuellt, eftersom det går att koppla upp sig till samma virtuella miljö trots att man befinner sig på olika platser.

– Då kan vi gå igenom en 3D-modell av en produkt som inte är färdig än, trots att vi inte befinner oss på samma ställe. Eftersom VR och AR gör att vi kan hoppa in i en 3D-modell i den virtuella världen, blir det lättare för oss att förstå och se ett problem framför oss. På så sätt kan vi också lösa problem bättre och snabbare, säger Barrett Sauter.

I labbet finns två fullt operativa VR-stationer med VIVE PRO, VR-klar arbetsstation och stor skärm.

händer som håller upp en mobiltelefon som visar AR-teknik.

Augmented Reality i mobilen.


Vill du lära dig mer om hur du kan använda VR och AR inom industrin?


Civilingenjör i produktion och produktdesign

Det här är utbildningen för dig som vill vara med och påverka framtiden genom att ta fram hållbara produkter, designa konkurrenskraftiga produktionssystem eller jobba med smart maskinteknik. Här blir du en kreativ och självständig ingenjör.

Läs mer

Högskoleingenjör i innovation och produktdesign

Bli en kreativ ingenjör som utvecklar framgångsrika, smarta och hållbara produktionssystem eller produkter. Framtidens industri kräver säkra, effektiva och digitala lösningar – där du har en viktig roll. Efter examen kan du exempelvis jobba som projektledare, produktionstekniker, konstruktör eller produktutvecklare.

Läs mer

Kontaktpersoner

Till toppen