Text

Datum 2021-03-08
Artikeltyp Porträtt

Flexibel utbildning i nära samarbete med branschföretag

Porträtt Oliver Söderlund.

Oliver Söderlund, student.

Oliver Söderlund drömmer om att jobba som projektledare eller förändringsledare inom industrin. Det har han kunnat fördjupa sig inom genom sina ingenjörsstudier i produktion och produktdesign med inriktning på logistik.

– En av de bästa sakerna med programmet är de valmöjligheter som finns. Jag tycker om att jobba med människor och hur man hanterar organisatoriska förändringar. Genom de valbara kurserna har jag kunnat fördjupa mig inom ledarskap, projektledning och Industri 4.0 - områden jag vill jobba med i framtiden, säger Oliver Söderlund, som läser till civilingenjör i produktion och produktdesign med inriktning på logistik.

Det var på gymnasiet som Oliver Söderlund fick upp ögonen för utbildningarna inom produktion och logistik. Efter studenten påbörjade han högskoleingenjörsstudier med inriktning mot logistik och valde därefter att fortsätta för att ta en civilingenjörsexamen.

”Eloge för samarbete med branschen”

Både civilingenjörsprogrammet och högskoleingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign innehåller såväl teoretiska som praktiska moment. I de praktiska momenten får studenterna ofta samarbeta med företag i branschen. Ett projekt som Oliver Söderlund genomfört under utbildningen handlade om att kartlägga Eskilstuna Energi och Miljös sophanteringsprocess, och sedan presentera förbättrings- och effektiviseringsförslag.

– Sådana projekt är nyttiga och värdefulla inför arbetslivet eftersom vi dels får en inblick i hur det kan komma att se ut. Dels får vi möjlighet att skapa kontakter på de olika företagen. Här måste jag ge en eloge till programmet för samarbetet med företagen, säger Oliver Söderlund.

Civilingenjör och företagsekonom

Genom god planering och med hjälp av studievägledare har Oliver Söderlund kunnat läsa kurser som gör det möjligt för honom att ta en kandidatexamen i företagsekonomi parallellt med sina civilingenjörsstudier.

– Tack vare att MDU är ett så flexibelt lärosäte har jag kunnat tillgodoräkna vissa kurser i båda utbildningarna. På så sätt har jag inte behövt läsa jättemånga kurser utanför programmen, säger Oliver Söderlund.

Tips till blivande och nuvarande studenter:

  • Planera dina studier
  • Hitta studiekamrater som du kan plugga tillsammans med
  • Om du blir intresserad av andra ämnen än vad som står på programschemat – kolla upp om det går att välja till de kurserna. Det finns massor med möjligheter att rikta in sig på ett visst område.

Är du också intresserad av att plugga produktion och produktdesign?

Då har vi två ingenjörsutbildningar för dig:

Högskoleingenjör i produktion och produktdesign

Bli en kreativ ingenjör som utvecklar framgångsrika, smarta och hållbara produktionssystem eller produkter. Framtidens industri kräver säkra, effektiva och digitala lösningar – där du har en viktig roll. Efter examen kan du exempelvis jobba som projektledare, produktionstekniker, konstruktör eller produktutvecklare.

Läs mer

Civilingenjör i produktion och produktdesign

Det här är utbildningen för dig som vill vara med och påverka framtiden genom att ta fram hållbara produkter, designa konkurrenskraftiga produktionssystem eller jobba med smart maskinteknik. Här blir du en kreativ och självständig ingenjör.

Läs mer