Text

Datum 2020-03-20
Artikeltyp Porträtt

”Den bästa starten på arbetslivet”

Porträtt av Philip Bengtsson.

Philip Bengtsson, tidigare student.

Philip Bengtsson har en civilingenjörsexamen i produktion och produktdesign. Några månader efter examen påbörjade han sin trainee-tjänst på ABB i Ludvika.

– Jag trivs otroligt bra och kan inte tänka mig en bättre start på arbetslivet. Att gå ett traineeprogram i starten på karriären ger en möjlighet att prova på olika typer av uppdrag inom olika områden och knyta kontakter. Det underlättar när man sedan väljer vilket område man vill satsa på, säger Philip Bengtsson.

Det var intresset för teknik och produktutveckling som förde Philip Bengtsson från Stockholm till Eskilstuna för civilingenjörsstudier. Redan under studierna fick han kontakt med näringslivet genom olika typer av studentprojekt.

– För min del handlade det oftast om projekt inom områdena energi, elektronik och automation. Det var väldigt nyttigt eftersom det gav mig en inblick i arbetslivet och de rätta verktygen för att lyckas på arbetsmarknaden, säger Philip Bengtsson.

Solar Team

Ett av studentprojekten som han var med och drev under studietiden var MDH Solar Team, där studenterna byggde en solcellsbil som tävlade i World Solar Challenge i Australien. Projektet drevs helt och hållet av studenter, med stöd från lärare.

– Projektet var som ett slags miniföretag och jag lärde mig oerhört mycket om tillverkning, produktrealisering och att arbeta i projektform. Tack vare att jag läste civilingenjörsprogrammet i produkt- och processutveckling fick jag en möjlighet att vara med i teamet och tävla i Australien, säger Philip Bengtsson.

Trainee på ABB

Efter en tuff ansökningsperiod, med logik- och personlighetstester, intervjuer och case att lösa, blev Philip Bengtsson antagen till ABB:s trainee-program. Drygt tre månader efter examen började han på Power Grids i Ludvika. Under trainee-programmet, som pågår i ungefär två år, kommer han att få tre trainee-uppdrag på tre olika avdelningar inom ABB i Sverige. Därefter får han välja ett område han vill utvecklas mer inom och även ett trainee-uppdrag utomlands.

– Målet är att få arbeta med produktutveckling inom teknik med fokus på hållbarhet, dels för att hållbarhetsområdet är ett utvecklingsområde där det händer mycket just nu. Dels för att hållbarhet är en viktig fråga för vår framtid, säger Philip Bengtsson.

Civilingenjör i produktion och produktdesign

Det här är utbildningen för dig som vill vara med och påverka framtiden genom att ta fram hållbara produkter, designa konkurrenskraftiga produktionssystem eller jobba med smart maskinteknik. Här blir du en kreativ och självständig ingenjör.

Läs mer
Till toppen