Text

Datum 2020-05-28
Artikeltyp Porträtt

”Bra att kunna bidra till hållbara produkter som är schyssta mot miljön”

Porträtt Sofia Bredberg.

Sofia Bredberg, tidigare student.

Tack vare sin civilingenjörsutbildning i produktion och produktdesign fick Sofia Bredberg in en fot på Volvo. Idag har hon en trainee-tjänst där hon bland annat jobbar med att säkerställa produkter till el-lastbilar.

– För tillfället jobbar jag på avdelningen som ansvarar för nya tekniker och metoder, med fokus på verifiering av produkter för el-lastbilar. Det händer otroligt mycket inom det här området just nu och det känns väldigt bra att kunna bidra till hållbara produkter som är schyssta mot miljön, säger Sofia Bredberg.

Hösten 2019 påbörjade hon Operations Graduate Program på Volvo. Programmet pågår i 15 månader och syftar till att få en djupare kunskap om företaget och dess globala verksamhet. Därefter övergår trainee-tjänsten till en fast tjänst på en av avdelningarna inom företaget.

– Som trainee får du se så många häftiga delar av företaget och mycket handlar om att se och lära hur företaget fungerar. För mig har det varit väldigt lärorikt och jag har inte bara fått ta del av verksamheten i Sverige, utan även i Belgien och Brasilien, säger Sofia Bredberg.

Kontakt med Volvo redan under studierna

Under sommarlovet 2018 blev hon antagen till projektkursen Sommarteknolog, som är ett samarbete mellan MDU och Volvo GTO. Kursen ges sommartid och kombinerar studier med praktik i ett projekt på Volvo GTO.

– Jag hade egentligen inte tänkt söka till Sommarteknolog det året, men när jag fick reda på att ett av projekten skulle handla om kollaborativa robotar blev jag såld. Att gå den kursen är det bästa jag har gjort. Det var ett superkul projekt, jag lärde mig massor och det öppnade för nya möjligheter för min del, säger Sofia Bredberg.

Resultatet av projektet användes senare i en kurs på hennes civilingenjörsutbildning. Sommarkursen ledde också till fortsatt samarbete med Volvo GTO i form av ett ex-jobb.

– Volvo GTO ville att vi skulle driva projektet med kollaborativa robotar vidare och undersöka hur man skulle kunna använda sådana robotar i den egna produktionen, säger Sofia Bredberg.

”Se och testa på riktigt”

En av de saker som Sofia Bredberg uppskattat mest med sina studierr är den täta industrikontakten.

– Vi satt inte bara i en föreläsningssal och lyssnade på föreläsare som berättade om Industri 4.0, kollaborativa robotar och andra nya tekniker. Vi fick besöka lokala företag för att se och testa på riktigt. Det är en av de största styrkorna med utbildningen, säger Sofia Bredberg.

Civilingenjör i produktion och produktdesign

Det här är utbildningen för dig som vill vara med och påverka framtiden genom att ta fram hållbara produkter, designa konkurrenskraftiga produktionssystem eller jobba med smart maskinteknik. Här blir du en kreativ och självständig ingenjör.

Läs mer
Till toppen