Civilingenjörsprogrammet i industriell utveckling
fiber_manual_recordUtbildningsnivå HögskolepoängGrundnivå 300 hp
access_timeTid5 år heltid
location_onStudieortEskilstuna
Civilingenjörsprogrammet i industriell utveckling är en helt nyutvecklad utbildning som varvar teori med praktik i industrin och ger dig unika möjligheter att utvecklas som ingenjör. Genom att förstå hela produktionskedjan, från materialval till tillverkning, får du verktygen att göra skillnad i en värld präglad av teknik som automation, AI och 5G. Du kommer att vara rustad att leda förändringar på strategisk nivå och ha ledande roller inom bland annat teknik, utvecklingsfrågor, hållbarhet och cirkulär produktion.
Välj ort
Välj utbildningstillfälle
Högskolepoäng
300 hp
Utbildningsnivå
Grundnivå
Studietakt
heltid
Studieort
Eskilstuna
Start
2025-09-01
Längd
5 år
Undervisningsform
Normal
Undervisningsspråk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Anmälningskod
MDU-44816
Urval
Betyg/högskoleprov
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E
Civilingenjörsexamen
Ansök hösttermin 2025, Eskilstuna
Om utbildningen
Det är i industrin som innovation och produktion möts för att tillverka framtidens produkter. Som student vid detta civilingenjörsprogram blir du en del av denna innovationskraft. Du är med och skapar morgondagens produkter – från smarta elbilar och funktionella kläder till banbrytande spel och transportlösningar. Genom programmet lär du dig att integrera design och teknik med tillverkning, och arbeta med material, råvaror, robotar och maskiner för att säkerställa hållbarhet och kvalitet i varje produkt.
Programmet har en stark koppling till industrin, vilket innebär att en stor del av din utbildning är förlagd ute i verkliga produktionsmiljöer. Det är här som nya idéer, design och konstruktion knyts samman med tillverkningsteknik, material, råvaror, robotar och maskiner för att säkerställa att varje produkt tillverkas med hållbarhet och lönsamhet i fokus.
I civilingenjörsutbildningen lär du dig att bemästra hela industrialiseringsprocessen – från prototyp till färdig produkt – och hur teknik som AI och 5G kan användas. Du lär dig att skapa digitala 3D-modeller, lean produktion, inköp, logistikplanering, kvalitetsutveckling och naturligtvis matematik.
Våra lärare och professorer finns här för att coacha och hjälpa dig framåt. När du sedan kliver ut i arbetslivet är du inte bara teoretiskt kunnig, utan också praktiskt förberedd för att möta näringslivets behov och ta ledande befattningar.
Tillsammans med industrin
Skulle du lita på en läkare som saknar praktisk erfarenhet? Det är en självklarhet att läkarutbildningen varvar teori med praktik. På samma sätt är det självklart att du som ingenjör får vara med där det händer, inte bara läsa om det.
Industrin idag är långt ifrån den gamla bilden av smuts, buller och tunga arbetsförhållanden. Det är en fräsch, välordnad och spännande miljö i konstant utveckling. Här skapas förutsättningarna för Sveriges framgång på den globala marknaden.
Med en industri som är i ständig utveckling krävs en utbildning som är skapad direkt för att möta dessa behov. Därför är programmet utvecklat tillsammans med både stora koncerner och mindre företag.
Lärare och forskare bidrar med byggstenar i form av teorier och de senaste forskningsresultaten, medan företagen erbjuder de praktiska tillämpningarna. Du får vara med där saker händer och lösa riktiga utmaningar, som hur fabriker kan producera mer hållbart, trimma maskinerna för att bli mer energieffektiva, snabba upp flödet i fabriken, få robotarna att jobba smartare och tillsammans, köpa in råvaror, och mycket mer.
Hur många år vill du läsa?
De första åren läser du tillsammans med våra två- och treåriga ingenjörsprogram i industriell utveckling. Det gör det möjligt för dig att efter två eller tre år gå ut i näringslivet och jobba ett par år, innan du läser färdigt ingenjörsutbildningen.
Jobb och framtid
Behovet av kompetens inom industriell produktion är enormt. Den gröna omställningen, digitalisering, ny teknik och stora nya fabriksinvesteringar här i Sverige skapar ett stort behov av utbildad personal. Industrin söker 300 000 nya medarbetare de närmaste tre åren, men det examineras endast 1 000-2 000 inom produktion per år. Som civilingenjör i industriell utveckling blir du därför oerhört eftertraktad på arbetsmarknaden.
När du avslutar din utbildning har du den kompetens som krävs för att börja jobba. Många har ett anställningskontrakt påskrivet redan innan de lämnar universitetet. Det här programmet ger dig en fot in på arbetsmarknaden och ett nätverk som gör dig anställningsbar direkt.
Med kunskap inom teknik, produktion, industriell utveckling och ledarskap är du redo för jobb inom allt från små företag till globala koncerner. Här skapas fantastiska möjligheter för dig som vill vara en del av en växande och framtidsinriktad industri.
Mälardalen är ett av Sverige mest produktionstunga områden, och utgör ett industriellt hjärta med en betydande del av den totala svenska varuexporten. Det är här din utbildning är förlagd, och det är här du knyter dina nätverk.
Plugga utomlands
Hos oss får du chansen att växa, både som person och i din utbildning, genom internationella studier. Med 145 avtal på 47 lärosäten världen över har du som student möjligheten att studera utomlands. Att studera i ett annat land ger dig nya perspektiv, värdefulla erfarenheter och stärker din attraktionskraft på arbetsmarknaden.
Är du intresserad av att studera utomlands och vill veta mer redan nu kan du höra av dig till studievägledare.
Programinnehåll
Här ser du hur programmets innehåll är uppdelat på olika ämnen och vilka kurser du läser uppdelat per år på programmet. Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Vissa kurser inom ett program kan vara obligatoriska och vissa kan vara valbara.
Det här är ett preliminärt innehåll av programmet. Kurser och ämnen kan eventuellt komma att ändras.
Intervju
Vi har velat skapa Sveriges mest tillämpade civilingenjörsutbildning där du redan som student tränas i att leverera högkvalitativa projektresultat
, säger Mats Jackson, professor.
Kontakta oss
Svarar på frågor om förkunskap, behörighet och ansökningsprocessen.
phoneTelefonnummer 016-15 34 45 mailE-postadress helen.lundblad@mdu.se