Text

Civilingenjörs­programmet i industriell ekonomi

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 300  hp
 • home Studieort Eskilstuna
 • access_time Tid 5 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Klimatkrisens följder gör att industrin och samhället måste ställa om. MDU:s civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi (Indek) är unik med sitt fokus på industriell förnyelse för att hantera de utmaningar som dagens industri och samhälle står inför.

Efter programmet kommer du kunna arbeta med utmanande tekniska lösningar, affärsutveckling och kommersialisering av innovationer i ledande tjänster som projektledare, industriell marknadsförare eller produktchef.


Möt Jesper som vill skapa framtidens samhälle

Jesper Strömbäck läser till civilingenjör inom industriell ekonomi med inriktning produkt- och processutveckling. Det han uppskattar med sin utbildning är MDU:s starka kontaktnät med näringslivet och möjligheten att bidra till samhällsutvecklingen framöver. − Jag känner verkligen att jag utbildas till någon som kan påverka inom företag och i samhället i framtiden.

Läs mer
format_quote

Elin vill vara med och fatta de stora besluten

Elin Mendenhall

student

Läs mer

Utbildningen

Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi är utformat tillsammans med näringsliv och offentlig sektor och erbjuder en oslagbar kombination av teknik, matematik och management/ekonomi. Kunskaper som är extra värdefulla i den omställning som samhället och industrin idag står inför.

Utbildningen är femårig och står på tre ben:

 • teknikbas
 • matematik
 • industriell ekonomi och organisation.

Programmet ger dig goda kunskaper om hur man driver förändringsarbete hos företag. Med kunskaper i tekniska system, ekonomi och hållbar utveckling, i kombination med en förståelse för hur industrin fungerar och leds ges du förutsättningar att bidra till att skapa verklig förändring.

Programmets första år är gemensamt för alla och utgör en bred grund för alla. Här kombinerar du kurser inom industriell ekonomi och organisation, och projektledning, matematik, fysik samt programmering.

Från och med andra året läser du en av två inriktningar som teknikbas:

 • energiteknik
 • produkt- och processutveckling.

Här får du specifik kunskap om din inriktning men fortsätter också läsa gemensamma kurser inom områden som industriell ekonomi och organisation, matematik och innovationsteknik. Du får en inblick i hur företag fungerar samt hur verksamheter drivs och kan organiseras. Under hela studietiden kommer du att samarbeta mycket med dina kursare i projektarbeten och workshoppar.

MDU ger programmet i nära samarbete med internationellt erkända forskare, näringsliv och offentlig sektor. Det ökar möjligheten för dig att få den kompetens som faktiskt behövs på arbetsmarknaden.


Framtid och jobb

Det finns en stark efterfrågan både i Sverige och utomlands på ingenjörer inom industriell ekonomi med den unika profil som MDU erbjuder. Utbildningen passar både dig som vill avancera till ledande positioner i stora organisationer och dig som vill bli entreprenör, arbeta med bredare ansvarsområden på mindre organisationer eller som vill ha ett jobb där det är viktigt att kunna både management och teknik.

Dina framtida arbetsgivare finns inom ett flertal industrier samt i offentlig verksamhet såsom myndigheter och kommuner. Du kan också söka forskarutbildning efter din examen.

Exempel på framtida jobb är projektledare, affärsutvecklare, hållbarhetschef, konsult, analytiker, produktchef, industriell marknadsförare eller teknisk säljare, inköpare eller processingenjör.

 

Programinnehåll

Åk 1

Industriell ekonomi och organisation

25 %

Övriga tekniska ämnen

25 %

Datavetenskap 12,5 %


Matematik/Tillämpad matematik

25 %

Fysik 12,5 %

Åk 2

Industriell ekonomi och organisation

25 %

Fysik 12,5 %

Matematik/Tillämpad matematik

37,5 %

Valbart: Energiteknik/ Produkt- och processutveckling

25 %

Åk 3

Matematik/Tillämpad matematik 12,5 %

Industriell ekonomi och organisation

25 %

Innovationsteknik 12,5%

Valbart: Energiteknik/ Produkt- och processutveckling

50 %

Åk 4

Industriell ekonomi och organisation

25 %

Övriga tekniska ämnen 12,5 %

Valbart:

Framtidens energi/ Hållbara produktionssystem/ Fördjupningen Industriell management för hållbar förnyelse med teknikbas energiteknik/ Fördjupningen Industriell management för hållbar förnyelse med teknikbas produkt- och processutveckling

12,5 %

Åk 5

Övriga tekniska ämnen

25 %

Valbart:

Framtidens energi och Industriell management för hållbar förnyelse med teknikbas energiteknik/ Hållbara produktionssystem och Industriell management för hållbar förnyelse med teknikbas produkt- och processutveckling

75 %

format_quote

"Det bästa med MDU är just de ingångar och relationer du får till näringslivet"

Monika Miljanovic

Tidigare student

Läs mer

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Universitetslektor tf ämnesföreträdare

Dariusz Osowski

021-10 70 24

dariusz.osowski@mdu.se

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2023

 • Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi

  Omfattning

  300 hp

  Start

  Hösttermin 2023 (start 2023-08-28)

  Tid och tempo

  5 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDU-43807

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Eskilstuna

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GCV03)

  Programupplägg

  Behörighet

  Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Civilingenjörsexamen

   

Studievägledare för programmet

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Läs mer

Tekniskt basår

Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDU:s högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.

Läs mer

Ingenjörer i industriell ekonomi behövs när industrin ställer om för klimatet

Klimatkrisens följder gör att industrin och samhället måste ställa om. Det innebär att hela branscher kommer behöva omstruktureras och att många företag, så som de ser ut idag, kommer att försvinna. Här behövs du.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Hitta din bostad

Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer