Text

Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi

Utbildningsnivå HögskolepoängGrundnivå 300 hp

Tid5 år heltid

StudieortEskilstuna

MDU:s civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi är unik med sitt fokus på industriell förnyelse för att hantera de utmaningar som dagens industri och samhälle står inför.

Välj ort

Välj utbildningstillfälle

Högskolepoäng

300 hp

Utbildningsnivå

Grundnivå

Studietakt

heltid

Studieort

Eskilstuna

Start

2024-09-02

Längd

5 år

Undervisningsform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

Anmälningskod

MDU-43807

Urval

Betyg/högskoleprov

Behörighet

Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E

Examen

Civilingenjörsexamen

Ansök i Eskilstuna hösttermin 2024

Ansök

Om utbildningen

Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi är utformat tillsammans med näringsliv och offentlig sektor och erbjuder en oslagbar kombination av teknik, matematik och management/ekonomi. Kunskaper som är extra värdefulla i den omställning som samhället och industrin idag står inför.

Utbildningen är femårig och står på tre ben:

 • teknikbas
 • matematik
 • industriell ekonomi och organisation.

Programmet ger dig goda kunskaper om hur man driver förändringsarbete hos företag. Med kunskaper i tekniska system, ekonomi och hållbar utveckling, i kombination med en förståelse för hur industrin fungerar och leds ges du förutsättningar att bidra till att skapa verklig förändring.

Programmets första år är gemensamt för alla och utgör en bred grund. Här kombinerar du kurser inom industriell ekonomi och organisation, och projektledning, matematik, fysik samt programmering.

Från och med andra året läser du en av två inriktningar som teknikbas:

 • energiteknik
 • produkt- och processutveckling.

Här får du specifik kunskap om din inriktning men fortsätter också läsa gemensamma kurser inom områden som industriell ekonomi och organisation, matematik och innovationsteknik. Du får en inblick i hur företag fungerar samt hur verksamheter drivs och kan organiseras.

Under hela studietiden kommer du att samarbeta mycket med dina kursare i projektarbeten och workshoppar.

MDU ger programmet i nära samarbete med internationellt erkända forskare, näringsliv och offentlig sektor. Det ökar möjligheten för dig att få den kompetens som faktiskt behövs på arbetsmarknaden.

Jobb och framtid

Det finns en stark efterfrågan både i Sverige och utomlands på ingenjörer inom industriell ekonomi med den unika profil som MDU erbjuder.

Utbildningen passar både dig som vill avancera till ledande positioner i stora organisationer och dig som vill bli entreprenör, arbeta med bredare ansvarsområden på mindre organisationer eller som vill ha ett jobb där det är viktigt att kunna både management och teknik.

Dina framtida arbetsgivare finns inom ett flertal industrier samt i offentlig verksamhet såsom myndigheter och kommuner. Du kan också söka forskarutbildning efter din examen.

Exempel på framtida jobb är projektledare, affärsutvecklare, hållbarhetschef, konsult, analytiker, produktchef, industriell marknadsförare eller teknisk säljare, inköpare eller processingenjör.

Programinnehåll

Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Kurser kan gå i olika takt och vara olika långa. Som programstudent har du platsgaranti till kurser i ditt program och du pluggar kurserna i en bestämd ordning. Vissa kurser inom ett program är obligatoriska och vissa är valbara.

 • Industriell ekonomi och organisation

  20,0 %

 • Valbart

  17,0 %

 • Matematik/Tillämpad matematik

  15,0 %

 • Valbart: Energiteknik/ Produkt- och processutveckling

  15,0 %

 • Övriga tekniska ämnen

  12,0 %

 • Fysik

  5,0 %

 • Datavetenskap

  2,0 %

 • Innovationsteknik

  2,0 %

Studentintervju

Möt Jesper som vill skapa framtidens samhälle

Jesper Strömbäck läser till civilingenjör inom industriell ekonomi med inriktning produkt- och processutveckling. Det han uppskattar med sin utbildning är MDU:s starka kontaktnät med näringslivet och möjligheten att bidra till samhällsutvecklingen framöver. − Jag känner verkligen att jag utbildas till någon som kan påverka inom företag och i samhället i framtiden.

Läs mer

Kontakta oss

Chatta med oss

Har du frågor om studier eller studentlivet på MDU? Tveka inte att kontakta oss! Vi hjälper dig med svar och ger dig informationen du behöver.