Beteendevetenskapliga programmet, Västerås
För dig som är intresserad av människor och hur vi fungerar i olika sociala sammanhang. Du lär dig om mänskligt beteende och studerar människan i organisationer. Som beteendevetare kan du arbeta med bland annat rekrytering, organisationsutveckling och personalfrågor på en HR-avdelning.
"Kunskap om människors beteende är viktigt i många branscher"
Möt Simon Johansson som vill arbeta som personalchef. För att nå dit har han studerat det beteendevetenskapliga programmet.
Utbildningen
Du studerar människan som individ, i grupp och som samhällsmedborgare. Du utvecklar ditt synsätt på såväl ditt eget beteende som de människor du kommer att möta i ditt framtida arbetsliv. Som beteendevetare skapar du dig ett förhållningssätt där du kommer att kunna reflektera, förstå sammanhang, tillföra perspektiv och utveckla en verksamhet.
Programmet bygger på tre huvudområden:
- Pedagogik
- Psykologi
- Sociologi
Du läser samtliga huvudområden, men väljer sedan ett av ämnena att fördjupa dig inom. Det skapar möjlighet att vinkla utbildningen mot det område som intresserar dig mest.
Med utgångspunkt i de tre områdena riktas programmet mot arbetsliv, kommunikation och hälsa. Du utvecklar också kunskap om samtalsmetodik och presentationsteknik samt lär dig teorier som lägger grunden för att bli en bra ledare och chef.
Framtid och jobb
De flesta företag värdesätter kunskap om mänskligt beteende och hur människan fungerar i organisationer. Det innebär att du som beteendevetare har många valmöjligheter vad gäller yrken, arbetsplatser och karriär.
Arbetsmarknaden för beteendevetare utvecklas mest inom personalområdet samt inom yrken där du arbetar med att stödja och bistå människor. De flesta beteendevetare arbetar självständigt med att möta människor och hantera sociala situationer. Du kan bland annat arbeta som handläggare eller utredare, med personalfrågor på en HR-avdelning och med stöd och rådgivning.
Enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är 86 procent av MDH:s studenter etablerade på arbetsmarknaden 1-1,5 år efter examen. Med etablerad menar man bland annat att den examinerade inte har varit arbetslös under perioden och har inkomst över en viss nivå
Programinnehåll
Åk 1
Pedagogik, Psykologi och Sociologi
25 %
Pedagogik
25 %
Sociologi
25 %
Psykologi
25 %
Åk 2
Pedagogik, Psykologi och Sociologi
50 %
Valbart - Psykologi, sociologi och pedagogik
50 %
Åk 3
Pedagogik, Psykologi och Sociologi
50 %
Valbart - Psykologi, sociologi och pedagogik
50 %
Åk 4
Valbart - Psykologi, sociologi och pedagogik
50 %
Frågor kring programmet?
Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.
Tillfällen för detta program
Hösttermin 2023
-
Beteendevetenskapliga programmet
Omfattning
210 hp
Start
Hösttermin 2023 (start 2023-08-28)
Tid och tempo
3 1/2 år (heltid)
Utbildningsnivå
Grundnivå
Anmälningskod
MDU-42806
Språk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Studieort
Västerås
Utbildningsplan
Se utbildningsplan (GKV03)Programupplägg
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c eller Matematik B, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
Urval
Betyg/högskoleprov
Examen
Kandidatexamen
Studievägledare för programmet
Läs mer
"Är man intresserad av människor och deras beteende är programmet perfekt"
Ebba Lindqvist flyttade från hemstaden Borlänge till Eskilstuna för att börja studera beteendevetenskapliga programmet. Under sin studietid har hon bland annat varit delaktig i programmets styrelse och varit fadder för nya studenter, en tid som hon är väldigt tacksam över.
Möt Teodora och Johannes som vill utveckla organisationer
− På programmet skapar vi oss kunskap om mänskliga relationer och mänskligt beteende i organisationer, vilket ger oss möjlighet att exempelvis jobba med frågor som rör personal- och verksamhetsutveckling.
Anmälan och antagning
Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.
Hitta din bostad
Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.
Vad är högre studier?
Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.