Barnmorskeprogrammet
Barnmorskeprogrammet är för dig som har jobbat minst ett år som legitimerad sjuksköterska och är intresserad av den del av livet som har med sexuell hälsa, graviditet och barnafödande att göra. Som legitimerad barnmorska har du ett ansvarsfullt och omväxlande yrke med möjlighet till arbete inom flera olika verksamheter.
Utbildningen
Som barnmorska möter du kvinnor med gynekologiska hälsoproblem, ger information om sexuellt överförbara sjukdomar och sex och samlevnad samt förskriver preventivmedel till både ungdomar och vuxna. Utbildningen ger dig också en fördjupning inom graviditet, födande, det nyfödda barnet, föräldraskap, sexualitet och familjeplanering. Inom öppenvården kommer du i kontakt med områden som graviditetsövervakning, hälsoupplysning, föräldragrupper, preventivmedels- och abortrådgivning.
Utbildningen består av lika delar teoretiska och kliniska studier. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är förlagd i Sörmlands län, Västmanlands län och Örebro län.
Just nu krävs vaccination på flera VFU-platser
VFU-verksamheter som MDU samverkar med kan ställa krav på att studenter har vaccinerat sig mot covid-19. Med anledning av detta finns det ingen garanti för att ovaccinerade studenter kan genomföra VFU.
Programinnehåll
Åk 1
Reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa
62,5 %
Medicinsk vetenskap 12,5 %
Valbart
25 %
Åk 2
Reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa
50 %
Frågor kring programmet?
Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.
Tillfällen för detta program
Hösttermin 2023
-
Barnmorskeprogrammet
Omfattning
90 hp
Start
Hösttermin 2023 (start 2023-08-28)
Tid och tempo
1 1/2 år (heltid)
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Anmälningskod
MDU-42908
Språk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Studieort
Västerås
Utbildningsplan
Se utbildningsplan (ZOJ20)Programupplägg
Särskild behörighet
Svensk legitimation som sjuksköterska, sjuksköterskeexamen enligt 1993 års studieordning och kandidatexamen inom omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. Dessutom krävs minst 12 månaders dokumenterad yrkeserfarenhet på heltid eller motsvarande som sjuksköterska efter utfärdad examen. I de fall programmet går att söka som senare del gäller att den sökande måste uppfylla de särskilda behörighetskrav som gällde för programmets första termin samt ha läst motsvarande programmets tidigare terminer.
Urval
Antal högskolepoäng/högskoleprov
Examen
Barnmorskeexamen
Magisterexamen
Läs mer
Anmälan och antagning
Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.
Hitta din bostad
Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.
Vad är högre studier?
Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.