Barnmorskeprogrammet
fiber_manual_recordUtbildningsnivå HögskolepoängAvancerad nivå 90 hp
access_timeTid1 1/2 år heltid
location_onStudieortVästerås
Barnmorskeprogrammet är för dig som har jobbat minst ett år som legitimerad sjuksköterska och är intresserad av den del av livet som har med sexuell hälsa, graviditet och barnafödande att göra. Som legitimerad barnmorska har du ett ansvarsfullt och omväxlande yrke med möjlighet till arbete inom flera olika verksamheter.
Välj ort
Välj utbildningstillfälle
Högskolepoäng
90 hp
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Studietakt
heltid
Studieort
Västerås
Start
2024-09-02
Längd
1 1/2 år
Undervisningsform
Normal
Undervisningsspråk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Anmälningskod
MDU-42908
Urval
Antal högskolepoäng/högskoleprov
Särskild behörighet
Svensk legitimation som sjuksköterska, sjuksköterskeexamen enligt 1993 års studieordning och kandidatexamen inom omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. Dessutom krävs minst 12 månaders dokumenterad yrkeserfarenhet på heltid eller motsvarande som sjuksköterska efter utfärdad examen. I de fall programmet går att söka som senare del gäller att den sökande måste uppfylla de särskilda behörighetskrav som gällde för programmets första termin samt ha läst motsvarande programmets tidigare terminer.
Barnmorskeexamen, MagisterexamenLäs mer om examenskrav för Barnmorskeexamenarrow_forwardLäs mer om examenskrav för Magisterexamenarrow_forward
Ansök till hösttermin 2024, Västerås
Om barnmorskeprogrammet
Inom barnmorskeutbildningen studerar du bland annat graviditet, födande, det nyfödda barnet, föräldraskap, sexualitet och preventivmedelsrådgivning. Utbildningen består av ungefär lika delar teoretiska och kliniska studier och leder till en yrkesexamen och en magisterexamen inom barnmorskans huvudområde reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa.
Som barnmorska kommer du att möta människor i olika skeden av livet och inom många olika vårdmiljöer. Inom förlossningsvård bistår du exempelvis kvinnor genom födandet, på BB amningsvägledning och inom gynekologisk vård, vård av kvinnor som genomgår abort.
På barnmorskemottagningar ansvarar du exempelvis för kvinnor under graviditet, bistår med föräldrastöd i grupp och bedriver hälsofrämjande arbete i form av rådgivning kring sexuell hälsa och preventivmedel.
På ungdomsmottagningar träffar du unga för bland annat preventivmedelsrådgivning, gynekologiska undersökningar, graviditetstest och tester för sexuellt överförbara infektioner. Inom ungdomsmottagning bedrivs dessutom ofta utåtriktat arbete där du som barnmorska kan träffa skolklasser för samtal kring sexualitet, samtycke och relationer.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Utbildningen har avtal om VFU-platser i Sörmlands län, Västmanlands län och Örebro län.
Vaccinationsskydd
När du studerar en utbildning vid MDU där det ingår VFU i olika vårdverksamheter bör du se över ditt vaccinationsskydd. Utgå från att du inför VFU behöver fylla i en hälsodeklaration och att du behöver ha ett vaccinationsskydd som motsvarar vårdverksamhetens krav.
Programinnehåll
Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Vissa kurser inom ett program kan vara obligatoriska och vissa kan vara valbara.
Kontakta oss
Svarar på frågor om programmets upplägg och innehåll.
phoneTelefonnummer 021-10 73 65 mailE-postadress marianne.velandia@mdu.se