Text

Musik och opera

Utbilda dig inom klassisk musik och opera på Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet. Du studerar för några av landets främsta lärare inom musik i anrika lokaler på Västerås slott. Tillsammans jobbar ni för att du ska nå din fulla potential som instrumentalist och sångare.

Fem personer står samlade i strålkastarljuset och tittar på notblad.

Ett femtiotal föreställningar varje år

Gemensamt för alla utbildningar är många lärarledda undervisningstimmar i inspirerande miljö, med fokus såväl på individuell solistisk utveckling som kammarmusicerande i grupp. Med ett femtiotal konserter och operaframträdanden varje år ges du optimala förutsättningar att lära dig uppträda inför publik.


Lärare med internationell erfarenhet från de största scenerna

Lärarna har lång och internationell erfarenhet både som musiker och pedagoger, samt ett stort kontaktnät inom branschen. Vi samverkar med bland andra Västmanlandsmusiken, Västmanlands teater och Västerås domkyrka, och du ges möjlighet att kostnadsfritt gå på generalrepetitioner med Kungliga Operan i Stockholm och Sveriges radios symfoniorkester.


Specialanpassade utbildningslokaler på Västerås slott

Undervisningen sker i anrik miljö på Västerås slott där du har fri tillgång till akustiskt specialanpassade övnings- och undervisningsrum dygnet runt. Slottet ligger på promenadavstånd till konserthus, teater, centralstation och centrum.

Sju personer går på en grusgång nedanför Västerås slott.

Våra utbildningar

Kammarmusik-programmet

Kammarmusikprogrammet ger dig som instrumentalist eller sångare möjlighet att utvecklas så att du når din fulla potential - både inom kammarmusik och som solist. Du undervisas av flera av landets främsta lärare inom musik, i fantastiska lokaler på Västerås slott.

Läs mer

Kammarmusik-programmet

Kammarmusikprogrammet ger dig som instrumentalist eller sångare möjlighet att utvecklas så att du når din fulla potential - både inom kammarmusik och som solist. Du undervisas av flera av landets främsta lärare inom musik, i fantastiska lokaler på Västerås slott.

Läs mer

Kammaropera

Kammaroperautbildningen är en tvåårig helfartsutbildning. Den vänder sig till dig som brinner för att stå på scenen och förmedla opera genom din sång. För att påbörja utbildningen inom denna mångfacetterade konstform krävs det att du har kommit en bit på väg i din sångliga utveckling.

Läs mer

Huvudinstrument

Huvudinstrument, fortsättningskurs riktar sig till dig som redan är utbildad musiker eller lärare på hög nivå. Här ges du chansen att tillsammans med din huvudlärare lägga upp dina lektioner på ett flexibelt sätt som passar din vardag. Kursen innehåller individuell undervisning, instudering, gemensam lektion samt möjlighet till konserter.

Läs mer

Läs mer

  • Datum 2022-04-12
  • Artikeltyp Aktuellt

MDU-sopran vinner prestigefullt Joel Berglund-stipendium

Marta Cecilia Saelöen, operastudent vid Musik- och operahögskolan Mälardalens universitet, vann årets prestigefulla Joel Berglund-stipendium.

om MDU-sopran vinner prestigefullt Joel Berglund-stipendium
  • Datum 2021-06-14
  • Artikeltyp Aktuellt

Stor framgång för operastudenter

Flera studenter på kammaroperautbildningen på Musik- och Operahögskolan har under det senaste året uppmärksammas för sina sångkvalitéer. I hård konkurrens har de mottagit prestigefyllda stipendier och blivit uttagna till internationella operascener.

om Stor framgång för operastudenter
  • Datum 2021-09-30
  • Artikeltyp Aktuellt

Sopran vann Wagner-Sällskapets prestigefulla tävling

Rebecca Hellbom, operastudent vid Musik-och operahögskolan, vann Wagner-Sällskapets prestigefulla tävling om Bayreuth-stipendium.

om Sopran vann Wagner-Sällskapets prestigefulla tävling

Lärare på Musik- och operahögskolan

Lärarna har lång och internationell erfarenhet både som musiker och pedagoger, samt ett stort kontaktnät inom branschen. Lär känna lärarna inom musik och opera.

Läs mer

Konsertkalendarium

Musik- och operahögskolan har en stor konsertverksamhet där studenter ges många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, på Västerås konserthus och i Västerås domkyrka. Här kan du del av hela konsertkalendariumet för aktuell termin.

Läs mer

Fribiljetter och förmåner

Som student vid någon av våra utbildningar har du möjlighet att gå gratis på generalrepetitioner och konserter genom våra samarbeten med musikinstitutioner. Några exempel ser du nedan.

Västerås konserthus Länk till annan webbplats.

Västerås domkyrka Länk till annan webbplats.

Kungliga operan i Stockholm Länk till annan webbplats.

Sveriges Radios symfoniorkester Länk till annan webbplats.

Opera på skäret Länk till annan webbplats.

Stipendier Kungliga Musikaliska Akademien

Kungliga Musikaliska akademien (KMA) förvaltar ett stort antal stipendiefonder avsedda att främja unga musikstuderandes utbildning. Stipendierna kan även ges som stöd för instrument- och notinköp.

Bedömningen av sökande görs av respektive högskola på sätt som fastställts lokalt. Information om den enskilda högskolans bedömningspolicy kan erhållas på respektive högskolas kansli. Stipendiet kan tilldelas studenter vid respektive högskolas samtliga befintliga program och studieinriktningar.

Stipendier Kungliga Musikaliska Akademien Länk till annan webbplats.

Konstnärlig forskning

Vid Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet (MOMDU) bedrivs konstnärlig forskning inom forskningsområdena musik och scenkonst inom kammarmusik och kammaropera. Forskningen utgör en bas för utbildningarna. Studenterna möter regelbundet forskande lärare som genom sin kontakt med det konstnärliga forskningsfältet i stort kan låta undervisningen präglas av en medvetenhet kring aktuella frågor av konstnärlig art.

Läs mer

Kontakt