Text

"Nästan alla i klassen hittade jobb redan några månader innan examen"

Ingress

Innehåll

Boris Boytchev började på sjuksköterskeprogrammet 2016 och tog sin examen 2019. Idag jobbar han på akutmottagningen i Västerås.

Boris Boytchev sjuksköterskeprogrammet

Vad förväntade du dig när du fick ditt antagningsbesked?

När jag fick mitt antagningsbesked förväntade jag mig påbörja ett nytt kapitel i livet. Jag hade arbetat under några år och att komma tillbaka till skolbänken kändes annorlunda och spännande.

 

Vad var svårare än du trott och hur tog du dig igenom det?

Hade inte riktigt något specifikt som var svårare. När man stötte på något som var svårt så brukade vi hjälpas åt i klassen för att lösa det. Vi hade grupper på sociala medier som vi kunde dela med oss av hur vi tänkt eller bolla lite sinsemellan.

 

Vad var bättre än du förväntat dig?

Möjligheterna till fördjupning var riktigt många! Under varje kurs fanns det referenslitteratur som man kunde nörda in sig ordentligt om man ville det. Sen finns det kurser att läsa på sidan om som verkligen förbättrar ens kunskaper och gör en vassare.

 

Har du något exempel på när en lärare stöttat lite extra?

Det fanns en handfull lärare som gjorde det där lilla extra för oss. De var riktigt pålästa och kunde därmed svara på klassens frågor och funderingar i svåra ämnen. Det som uppskattades särskilt mycket var när lärarna hade gjort instuderingsfrågor så att man kunde fokusera på det viktigaste i tentaplugget!

Jag har under studietiden hittat nya vänner för livet och tillsammans har vi haft så otroligt roliga klassfester och aktiviteter.

 

Vad är det som du tar med dig från studenttiden utöver din examen?

Sammanhållningen. Programmet innehåller många grupparbeten och gemensamma praktiska aktiviteter och därför blir det naturligt att klassen får bättre sammanhållning. Jag har under studietiden hittat nya vänner för livet och tillsammans har vi haft så otroligt roliga klassfester och aktiviteter. Om jag ska dela med mig av några visa ord är det att vara aktiv i att få sin studietid att bli så bra som möjligt, för ingen annan kommer ha roligt åt dig! Ta initiativ, samla klassen, fixa aktiviteter/fester och ni kommer ha minnen för livet! Jag har haft några av mina bästa år under studietiden!

 

På vilket/vilka sätt har du upplevt att utbildningen legat nära verkligheten?

En relativt stor del av programmet innehåller verksamhetsförlagt utbildning och det gav en nära kontakt till verkligheten. Under VFU:n kunde man dels förankra de teoretiska kunskaper vi fått samt att man fick öva på de praktiska, något som var väldigt uppskattat då sjuksköterskeyrket är väldigt praktiskt.

 

Boris i en studio

Hur tror du att din karriär och ditt lärande har påverkats av att utbildningen legat nära verkligheten?

Genom att utbildningen erbjöd mycket VFU kunde man som student knyta band med de platser man hade VFU:n på. Redan innan jag hade gått klart programmet hade man flera jobberbjudanden vilket kändes tryggt.


Har ni haft någon särskild typ av labblokaler eller liknande på campus?

Vi på programmet har haft metodövningsrum där vi övat på praktiska uppgifter kopplat till programmet, exempelvis PVK-sättning och övningar i Hjärt- och lungräddning. Genom dessa övningar kunde man få öva på svåra uppgifter med lärare som stöd. Detta gjorde det enklare när man kom ut på praktiken och skulle genomföra dessa moment skarpt.


Hur har de praktiska momenten hjälpt dig i utbildningen?

För mig har de underlättat att få upp den praktiska erfarenheten, för den kan man inte läsa sig till som den teoretiska aspekten. På detta sätt är man mindre nervös att komma ut i arbetslivet.

Jag skulle säga att nästintill alla i klassen hade hittat jobb redan några månader innan examen.


Vad var ditt första jobb efter examen?

På Akutmottagningen i Västerås.


Hur såg det ut för de andra i klassen med jobb efter examen? Har det varit enkelt/svårt?

Jag skulle säga att nästintill alla i klassen hade hittat jobb redan några månader innan examen. Eftersom att det är sån brist på sjuksköterskor så drar många arbetsgivare i en. Vi fick till och med mejl från andra landsting och län där de ville rekrytera en att jobba hos dem!


Vill du plugga samma utbildning som Boris?

Program

Sjuksköterskeprogrammet

 • Högskolepoäng 180 HP
 • Omfattning 3 år (heltid)
 • Nivå Grundnivå
 • Plats Eskilstuna
Program

Sjuksköterskeprogrammet

 • Högskolepoäng 180 HP
 • Omfattning 3 år (heltid)
 • Nivå Grundnivå
 • Plats Nyköping
Program

Sjuksköterskeprogrammet

 • Högskolepoäng 180 HP
 • Omfattning 3 år (heltid)
 • Nivå Grundnivå
 • Plats Västerås