Text

"Att studera på MDU har öppnat väldigt många dörrar för mig"

Freddy Svensson började plugga ekonomprogrammet 2014, tog sin examen 2017 och jobbar idag som revisor.

Freddy Svensson ekonomprogrammet

Vad var bättre än du förväntat dig?

Det sociala runtomkring och alla glada och härliga studenter var absolut bättre än vad jag hade räknat med. Många av dem jag träffade första dagen är jag vän med än idag efter studierna och umgås med. Kring studierna var jag väldigt imponerad över hur pass mycket skolan och de flesta lärarna lyssnade på oss studenter och ville höra vår feedback och fortsätta att utveckla programmet.


Vad var svårare än du trott och hur tog du dig igenom det?

Utmaningen med att flytta till en ny stad där man inte känner någon eller väldigt få personer tror jag var en utmaning för många inom programmet men ända från dag ett när vi välkomnades av gamla studenter kände jag mig välkommen. Jag tror mycket handlar om att man måste våga ge sig ut i det för en själv okända. Visst har det funnits tillfällen då det varit tufft och utmanande men aldrig att jag ångrat att jag tog det steget.

Du kommer få testa på många nya saker och lära känna många härliga personer samtidigt som du utmanar och utvecklar dig själv.


Hur har relationen sett ut till lärarna?

Jag hade en väldigt bra relation med de flesta av mina lärare. Något jag verkligen uppskattade var att de gjorde många gånger det där lilla extra. Om man bad om hjälp kring en uppgift satte de sig verkligen ned med en och gick igenom hur man skulle tänka osv. Många gånger är det sådana små saker som i stunden kräver liten energi och tid som i det stora hela betyder väldigt mycket.


Vad är det som du tar med dig från studenttiden utöver din examen?

Mitt engagemang i ekonomföreningen och vilket otroligt kontaktnät det har genererat mig i hela Sverige men framförallt i Eskilstuna. Allt från att åka på nationella konferenser till att vara med och hålla i välkomnandet av nya studenter. Jag försökte verkligen hinna med att göra allt som dök upp i min väg och är det något jag vill tipsa nya studenter då är det att våga dig ut och testa på saker. Du kommer få testa på många nya saker och lära känna många härliga personer samtidigt som du utmanar och utvecklar dig själv.

Om du ursprungligen kom från annan ort, hur fungerade det att åka dit för att träffa vänner och/eller familj?

Jag har nästan 3 timmar enkelresa från staden jag flyttade ifrån till Eskilstuna. För min del tror jag nästan det var bra för då hade jag inte föräldrarna eller kompisar att luta mig tillbaka på i vardagen utan det tvingade mig att lära känna nya personer och lära mig att ta hand om mig själv. Samtidigt har jag alltid varit sådan att om jag ska göra något då vill jag inte göra det halvdant. Jag hittade ganska snabbt en balans kring att prata lite längre i telefon med min familj en gång varje vecka vilket är än idag en helig tidpunkt. Sedan åkte jag tillbaka till Småland kanske 3-4 gånger per år och min familj besökte mig ungefär lika många gånger per år. Absolut blir det en förändring kring vännerna man har i staden man kommer ifrån men samtidigt hörs vi kontinuerligt och verkligen att man tar vara på tiden när man väl träffas.


Hur var din studentstad?

Eskilstuna är inte en stad man förknippar som studentstad men samtidigt tycker jag att Eskilstuna är en stad som lever och där det hela tiden händer saker. Utanför skolan tycker jag Eskilstuna är en fin stad där man har nära till allt och en enkel kollektivtrafik som hjälper en att få ut det mesta av staden när man är nyinflyttad.


Hur tror du att din karriär och ditt lärande har påverkats av att utbildningen legat nära verkligheten?

Ekonomi blir lätt något som man bara sitter och räknar på, det finns ett rätt och ett fel. Att implementera detta till verkligheten där det många gånger inte finns ett rätt eller fel anser jag gör utbildningen mer levande och intressant vilket gör att man också lär sig bättre. Näringslivet förändras ständigt och i skolan läggs mycket energi på att lära sig att samla kunskap i respektive ämne och att kritiskt granska det man läser. Detta leder till att man kanske inte kan allt när man kommer ut i näringslivet men att du har en övergripande förståelse och effektivare kan lära dig. Detta gör att man som nyexaminerad student är mer förberedd när man kommer ut i näringslivet.


Vad tycker du om de praktiska momenten i utbildningen?

Jag är en person som har lättare att förstå och lära mig av praktiska moment vilket också gör att jag uppskattade de många gruppuppgifter vi hade med verklighetsbaserade case som vi skulle lösa.


Hur har de praktiska momenten hjälpt dig i karriären?

Att kunna sätta små delar till det stora hela. Många gånger lär man sig många bra saker men mycket handlar om att kunna koppla dem till verkligheten också för att kunna tillämpa dem. Inom mitt yrke idag arbetar jag t.ex. med en del nyckeltal för företag och redan i Högskolan fick jag inte bara lära mig att räkna på dessa utan också vad olika resultat kan visa på eller innebära vilket hjälper en att tänka steget längre.


Vad var ditt första jobb efter examen?

Jag började direkt efter examen som revisor på BDO i Eskilstuna.


Är du nöjd med ditt första jobb efter examen?

Jag trivs väldigt bra på min arbetsplats idag och stimuleras i min yrkesvardag genom utmanande arbetsuppgifter men också bra stöttning från min arbetsgivare.


Hur har MDH bidragit till att du fick ditt första jobb efter examen?

I allra högsta grad. Att studera på MDH har öppnat väldigt många dörrar för mig både direkt och indirekt. För mig var möjligheten att engagera mig i ekonomföreningen direkt som hjälpte mig att lära känna personer på högskolan och yrkeslivet kanske direkt avgörande för vem jag är idag. Den resa jag har gjort med MDH är stor och något som jag tänker tillbaka på med värme.

 

Vill du plugga samma utbildning som Freddy?

Program

Ekonomprogrammet

  • Högskolepoäng 180 HP
  • Omfattning 3 år (heltid)
  • Nivå Grundnivå
  • Plats Eskilstuna
Program

Ekonomprogrammet

  • Högskolepoäng 180 HP
  • Omfattning 3 år (heltid)
  • Nivå Grundnivå
  • Plats Västerås
Till toppen