Kursplan - Ledarskap i hållbar förändring 1 - Förändringstänkande och reflektiva kompetenser (LHF1)
Omfattning
2.5 hp
Kurskod
IEO308
Giltig från
Vårtermin 2025
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Industriell ekonomi och organisation
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2025-03-13
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Det allmänna syftet med alla kurser inom Ledarskap för Hållbar Förändring (LHF) är att utveckla managementpraktiker som stöder en grön omställning av industrin, vilket till stor del handlar om att ta initiativ till, skapa förutsättningar för samt leda processer för alternativ teknikutveckling. Det specifika syftet med Ledarskap för Hållbar Förändring 1 är att utveckla studentens kritiskt reflekterande kompetens, göra dem mer benägna att ifrågasätta existerande teknik och processer och genom initiativ till nya praktiker lära av sina erfarenheter och bemästra sin vidare personliga utveckling som transformativa ledare i en grön omställning av industri och samhälle.
Lärandemål
Efter genomgången kurs skall studenten ha utvecklat
kunskap-förståelse
En kritisk förståelse för hur teoretisk och praktisk reflektion, tillsammans med handling, bygger kompetensutveckling och ledarskap för en grön omställning av arbetsplatser och samhälle.
färdighet - förmåga
Förmågan att genom handling, tillsammans med teoretisk reflektion, skapa en personlig lärandestrategi för att kunna leda en grön omställning av arbetsplatser och samhälle.
utvärderings- och bedömningsförmåga
Förmåga att kritiskt bedöma och ifrågasätta hur eget och andras tänkande och agerande skapar förändring och bidrar till i en grön omställning av arbetsplatser och samhället.
Innehåll
Ledarskap för Hållbar Förändring-kurser är utformade för att vara formativa, flexibla och bygger på premissen att studenter har svårt att lämna jobbet och komma till campus vid specifika datum och tider.
I kursernas upplägg återfinns allt material tillgängligt på lärplattformen från dag 1, vilket gör det möjligt för studenten att göra kursens olika moment i en egen takt och vald ordning (förutom det slutexaminerande momentet). Som stöd finns inspelade introduktionsföreläsningar till varje kurs samt inspelade föreläsningar som presenterar varje uppgift, inklusive teoretiska genomgångar.
Studenterna genomför ett för varje kurs specifikt antal valda uppgifter (från en uppgiftsbank) inom INL1, i en ordning efter eget tycke, plus en sista obligatorisk uppgift, INL2.
Särskild behörighet
Kandidatexamen om minst 180 hp eller minst 90 hp med successiv fördjupning samt minst fem års allmän arbetslivserfarenhet.
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), 2hp, betyg Godkänd (G) (Avser lärandemål 1-3)
Slutgiltig Inlämningsuppgift (INL2), 0,5hp, betyg Godkänd (G) (Avser lärandemål 1-3)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd