Kursplan - The Power of Play: Utveckla motståndskraft för affärsutmaningar
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA271
Giltig från
Vårtermin 2025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2025-01-30
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Syftet med kursen är att introducera ett nordisk-baltiskt perspektiv på begreppet resiliens, med fokus på att hantera samhälleliga, organisatoriska och individuella utmaningar. Kursen syftar till att ge studenterna möjlighet att verka i en mångkulturell miljö och bygga ett eget nätverk av framtida kontakter. Den avser att bidra till en djupare förståelse på flera nivåer: samhällsnivå, inom olika typer av organisationer - offentliga, icke-statliga och privata - samt på individnivå. Genom kursens upplägg förväntas idéer, principer och metoder för att främja resiliens samt relaterade mjuka färdigheter kunna appliceras i företag och organisationer som är verksamma inom olika branscher.
Lärandemål
Efter kursen ska studenten, för det valda sammanhanget, kunna:
Kunskap och förståelse
1. Kunna förstå komplexa marknadsinteraktioner mellan olika intressenter och sektorer.
2. Kunna tolka innehållet i målen för hållbar utveckling (SDG) och deras tillämpning i praktiken.
3. Visa förståelse för begreppet resiliens och dess relation till hållbarhet.
Färdigheter och förmågor
4. Kunna analysera befintliga samhälleliga och affärsmässiga utmaningar och ge rekommendationer för förbättringar.
5. I samarbete med andra studenter, kunna analysera och presentera resultat från kursen, samt genomföra kamratgranskning av ett annat grupparbete.
Utvärderingsförmåga och förhållningssätt
6. Kunna utvärdera och fatta beslut baserat på begränsad information inom en given tidsram.
Innehåll
Kursen kommer att ge insikter på flera nivåer: på samhällsnivå, för olika typer av organisationer - inklusive offentliga, icke-statliga och företag - och slutligen på individnivå. Dessutom kan idéer, principer och metoder för att främja resiliens och relaterade mjuka färdigheter senare överföras till företag och organisationer som verkar inom olika branscher.
I början av kursen kommer studenterna att förbereda en rapport vid sitt hemuniversitet. Under den intensiva samarbetsveckan kommer studenter och lärare från åtta olika länder/universitet att samlas för projektarbete och handledning, workshops/seminarier, presentationer, gästföreläsningar och sociala aktiviteter. Undervisningsmetoderna inkluderar handledd forskning om vald kontext, läsning och reflektion kring vetenskapliga artiklar, deltagande i simuleringar och grupparbeten samt argumentation under den intensiva samarbetsveckan.
Efter kursens slut bör studenterna ha en omfattande förståelse för de utmaningar och möjligheter som uppstår till följd av snabba förändringar i samhället och i organisationer. Denna förståelse ska även innefatta insikter om konsekvenserna av att ignorera dessa utmaningar samt strategier för att undvika negativa effekter på samhället.
Särskild behörighet
60 hp
Examination
Gruppuppgift, GRU1, 3hp (lärandemål 1-6). betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F)
Seminarium, SEM1, 1hp (lärandemål 5). betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F)
Gruppuppgift, GRU2, 3.5hp (lärandemål 1 + 4-6). betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig