Kursplan - Byggnadsplanering med visualisering
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
BTA222
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Byggnadsteknik
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2025-01-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen ska ge fördjupade kunskaper om planering av bostäder vid nyproduktion. Kursen ger även fördjupade kunskaper i hur man presenterar byggnadsprojekt.
Lärandemål
1. Självständigt utforma en bostad med avseende på funktion
2. Redogöra för och tillämpa gällande regelverk
3. Redovisa ett mindre byggnadsprojekt på ett korrekt, tydligt och pedagogiskt sätt muntligt och skriftligt med hjälp av ritningar och illustrationer.
4. Kunna identifiera, tolka och tillämpa relevanta normer och standarder från kurslitteraturen i samband med byggnadsplaneringsprojekt.
5. Kunna läsa, analysera och sammanfatta relevant referenslitteratur samt formulera en kortare rapport (PM) och analyserar dessa i relation till byggnadsplanering.
Innehåll
Kursen fokuserar på planering av bostäder vid nyproduktion och ger studenterna en grundläggande förståelse för byggnadsdesign. Studenterna lär sig att självständigt utforma bostäder med vikt på funktion, rumslayout och flöden för att optimera utrymme och säkerhet. Kursen omfattar plananalys och tillämpning av gällande regelverk, samt miljöhänsyn och säkerhet genom hållbara materialval och energieffektiva lösningar. Praktiska färdigheter i ritteknik och användning av 3D-programvara som Revit betonas för att visualisera designidéer.
Som en del av kursen ingår en seminarieuppgift där studenterna läser en referenslitteratur, besvarar frågor och skriver ett PM som sammanfattar och analyserar sina svar. Detta främjar kritiskt tänkande och förmåga att kommunicera komplexa idéer tydligt. Studenterna ges även möjlighet att redovisa ett mindre byggnadsprojekt muntligt och skriftligt med ritningar och illustrationer. Genom att studera normer och standarder från kurslitteraturen lär de sig att tillämpa dessa i sina projekt och förbereder sig för framtida yrkesutmaningar inom byggnadsplanering.
Särskild behörighet
75 hp inom ett byggnadsingenjörsprogram vari ingår 2,5 hp från kursen Samhällsplanering och 2,5 hp från kursen Projektering och entreprenadjuridik eller motsvarande.
Examination
Projekt (PRO1), 4 hp, betyg 3, 4 eller 5 (avser lärandemål 1-2,3 och 4)
Seminarium (SEM1), 1 hp, betyg Godkänd (G) (avser lärandemål 5)
Tentamen (TEN1), 2,5 hp, betyg 3, 4 eller 5 (Avser lärandemål 2 och 4)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Överlappar delvis med BTA202.