Kursplan - Samspelet funktions-/cybersäkerhet
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
DVA499
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2024-01-18
Reviderad
2025-01-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Att ge studenterna erfarenheter om att utveckla mjukvarusystem med hänsyn till funktionssäkerhets- och cybersäkerhetskrav från början till slut av systemets livscykel, med fokus på standarder, krav, modellering och formell verifiering.
Lärandemål
1. identifiera och tillämpa standarder för funktions-/cybersäkerhet, och förstå deras samspel i ett specifikt sammanhang,
2. specificera kraven med fokus på funktions-/cybersäkerhet,
3. modellera relevanta aspekter av funktions-/cybersäkerhet för mjukvaruintensiva system (fokus på cyberfysiska system) från kravställningen samt
4. formellt verifiera modellerna baserat på funktions-/cybersäkerhets logiska egenskaper.
Innehåll
* Allmänna definitioner.
* Standarder och regulatoriska krav.
* Processer: Programvarans livscykel - V-modellen.
* Försäkran.
* Modellering.
* SysML/UML.
* Formell verifiering och felsökning.
* Modellera systemet och attacker med hjälp av Actors.
* Använda model checking för test och felsökning.
Innehållet kommer att spegla de senaste forskningsämnena såväl som industriell praxis. Gästföreläsningar av både akademiska och industriella experter kan ingå i kursen.
Särskild behörighet
Grundläggande cybersäkerhet 7,5 hp på avancerad nivå. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från Svenska B/Svenska 3.
Examination
Laboration (LAB1), laborationsserie som kontinuerligt redovisas enligt instruktioner, 2,5 hp, examinerar lärandemål 1-4, betyg Underkänd (U), 3, 4 eller 4.
Projekt (PRO1), en uppgift som redovisas med rapport och demonstration av projektet, 2 hp, examinerar lärandemål 1-4, betyg Underkänd (U), 3, 4 eller 5.
Salstentamen (TEN1), 3 hp, examinerar lärandemål 1-4, betyg Underkänd (U), 3, 4 eller 5.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd