Kursplan - Nätverkssäkerhet
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
DVA498
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2024-01-18
Reviderad
2025-01-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att ge studenten goda kunskaper i nätsäkerhet, inkluderande olika tekniker för att uppnå säkerhet och metoder för nyckelhantering, samt att ge färdigheter i litteratursökning, rapportskrivning och presentation.
Lärandemål
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
1. tillämpa kryptografiska metoder i syfte att uppnå adekvat nätsäkerhet beroende på tillämpning,
2. redogöra för olika typer av nyckelhantering och dess för- och nackdelar,
3. självständigt kunna söka efter relevant litteratur och forskningsresultat, samt
4. i tal och skrift redogöra för och diskutera nätsäkerhetslösningars möjligheter och begränsningar.
Innehåll
Fokus i kursen är fördjupade kunskaper i nätsäkerhet, samt att arbeta med säkerhet i nätverkens olika lager och skikt, för att uppnå säkerhetskraven. Kursen behandlar både kryptografiska metoder och nyckelhantering, samt samverkan mellan metoderna för att erhålla önskad nätverkssäkerhet över tid. Studenterna kommer att arbeta i ett projekt där de kommer att analysera och utveckla lösningar för nätsäkerhet utifrån ett eget definierat scenario. Projektet kommer att delredovisas och presenteras, samt diskuteras med studenter och lärare i en seminarieserie.
Särskild behörighet
Grundläggande cybersäkerhet 7,5 hp på avancerad nivå. Dessutom kunskaper i datakommunikation, routing och switching som kan erhållas i kursen Datakommunikation i nätverk 7,5 hp. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från Svenska B/Svenska 3.
Examination
Projekt (PRO1), ett projekt som delredovisas i seminarier och rapport, 5 hp, examinerar lärandemål 1-4, betyg U, 3, 4 eller 5.
Seminarium (SEM1), seminarieserie med slutredovisning, 2,5 hp, examinerar lärandemål 2 och 4, betyg U eller G.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd