Kursplan - Globala trender och strukturer - arbetsliv och organisering i förändring
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA344
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2025-01-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Med utgångspunkt i att arbetslivet och organisationer i allt större utsträckning påverkas av globala trender och förändringsmönster så är syftet med denna kurs att bidra med fördjupad kunskap och förståelse om hur dessa förändringar kan identifieras och analyseras ur organisationsperspektiv. Bakgrunden till detta är betydelsen av en bredare förståelse av hur arbetsliv och organisationsstruktur påverkas av globala förändringar. Syftet med kursen uppnås genom problemdrivet lärande med fokus på den dynamik som uppstår mellan förändringsmönster och arbetslivets organisering inom olika områden. Målet är därmed att kursen bidrar till att studenten bättre kan förstå och förhålla sig till konkreta möjligheter och utmaningar som är förknippade med dagens arbetsplatser och organiseringsfrågor.
Lärandemål
Efter framgångsrikt genomförande kommer studenterna att:
1. Kunskap och förståelse
2. Kunna visa fördjupad kunskap om och förståelse för hur globala trender kan identifieras och analyseras i relation till förändring i arbetsliv och organisation.
Färdigheter och förmågor
3. Kunna använda metoder och analysmodeller för att identifiera och analysera globala trender i förhållande till arbetslivet.
4. Kunna visa förmåga att självständigt problematisera och kommunicera utmaningar och möjligheter ur ett organisationsperspektiv.
Utvärderingsförmåga och förhållningssätt
5. Kunna förhålla sig till etiska och värderingsmässiga aspekter kopplat till ämnesområdet.
Innehåll
Kursen innehåller moment som bidrar till studentens lärande om globala förändringar och trender kopplat till dagens arbetsliv och organisering. Lärandet är centrerat till problemdrivna frågeställningar och uppgifter där studenten själv är delaktig i att skapa specifik fördjupning utifrån de teman som behandlas i kursen. Lärandet stöds av seminarier och föreläsningar som behandlar aktuella trender och dynamiken som uppstår mellan förändringar och arbetsliv. Genom kursmomenten kommer studenten få möjlighet att orientera och fördjupa sig inom aktuell forskning och få teoretiska perspektiv på området.
Undervisning
Föreläsningar, workshops och seminarier.
Särskild behörighet
Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning i företagsekonomi. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 eller motsvarande.
Examination
GRU2, 3 hp, Betyg; Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F). (Avser lärandemål 1,3,4)
INL1, 1,5 hp, Betyg; Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F). (Avser lärandemål 2,4)
INL2, 3 hp, Betyg; Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F). (Avser lärandemål 2,4)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd