Kursplan - Byggnader och energisystem
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
ERA325
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Energiteknik, Byggnadsteknik
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2025-01-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att ge studenter en djup förståelse för byggnaders energianvändning och deras roll i det större energisystemet. Genom att integrera avancerade teknologier och hållbarhetsprinciper utvecklas studenternas förmåga att kritiskt analysera och förbättra energiprestanda i byggnader. Kursen erbjuder en bred introduktion till energieffektiva lösningar och hållbara strategier, vilket ger en stark grund för att möta de tekniska och samhälleliga utmaningarna inom framtidens bygg- och energisektor.
Lärandemål
1. Visa förståelse för grundläggande principer inom värmeöverföring, termodynamik och energiflöden inom byggnader för att utföra energibalansberäkningar som är nödvändiga för att analysera byggnaders energiprestanda.
2. Beskriv och jämför olika energikällor (både elektriska och termiska) som kan integreras i byggnadssystem och förklara deras funktionsprinciper, potentiella användningsområden och tillämpbarhet baserat på byggnadens energibehov och integrationsmöjlighet.
3. Utvärdera byggnaders energiprestandastandarder och klassificeringar, inklusive energirevisionsprocedurer. Bedöm rollen av dessa standarder för att upprätthålla energieffektivitet, säkerställa efterlevnad av regelverk och optimera energiförbrukningen inom byggnader.
4. Visa skicklighet i att tillämpa mätdata och mjukvaruverktyg (t.ex. Excel och Python, etc.) för att bedöma energieffektivitet och potentiella besparingar.
5. Bedöma de ekonomiska konsekvenserna av att integrera olika energilösningar i byggnader, med hänsyn till aspekter som kostnadseffektivitet och långsiktig energihushållning.
Innehåll
Denna kurs ger en djupgående utforskning av byggnaders energianvändning och dess integration i bredare energisystem. Den börjar med en kortfattad men intensiv genomgång av viktiga byggnadsfysiska principer, inklusive värmeöverföringsgrunderna och en genomgång av termodynamiska principer som är nödvändiga för att förstå energisystem integrerade i byggnader.
Kursen innehåller föreläsningar, projektarbeten och uppgifter, där studenterna kommer att studera de senaste framstegen inom energiteknik som kan integreras i byggnader. Den undersöker också de socioekonomiska, miljömässiga och politiska ramarna som påverkar byggnadens energiförhållanden och systemintegration.
Studenterna kommer att få både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter, inklusive:
* Förstå energiflöden inom byggnader
* Utvärdera energieffektivitet och prestanda för integrerade system
* Analysera hållbarhet och miljöpåverkan av byggnadsteknik
* Engagera sig med verkliga exempel på energisystem, inklusive förnybar teknik.
Denna kombination av tekniska, miljömässiga och politiska perspektiv förbereder eleverna för att navigera i de komplexa, tvärvetenskapliga utmaningarna med moderna energisystem i byggnader.
Särskild behörighet
Examen på grundnivå inom teknik om minst 180 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng inom byggnadsteknik, konstruktionsteknik, anläggningsteknik, energiteknik eller motsvarande. En kombination av kurser i värmeöverföring, strömningslära, styrsystem, strukturmekanik och konstruktionsteknik, byggnadsteknik, byggmaterial och byggnadsfysik motsvarande minst 22,5 högskolepoäng ska ingå.
Dessutom ska minst 22,5 högskolepoäng matematik/tillämpad matematik ingå. Dessutom krävs Engelska B eller Engelska 6.
Examination
* Hemtentamen (HEM1), 2.5 hp, betyg 3, 4 eller 5 (Avser lärandemål 1,2)
* Projektrapport (PRO1), 2.5 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G) (Avser lärandemål 2,3)
* Inlämningsuppgift (INL1), 2.5 hp, g betyg 3, 4 eller 5 (Avser lärandemål 2,4,5)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd