Kursplan - Arbete och organisation: Arbetslivets villkor och utmaningar
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
OAV021
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Arbetslivsvetenskap, Socialt arbete
Akademi
Akademin för hälsa, vård och välfärd
Fastställd
2024-11-26
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att ge studenten en fördjupad förståelse för det samtida arbetslivets utveckling och villkor, både i Sverige och i ett internationellt, komparativt perspektiv. Studenten ges färdigheter för att analysera samhälleliga förändringsprocesser genom tillämpning av organisationsteorier och arbetslivsforskning. Vidare ger kursen en fördjupad förståelse för hur det samtida arbetslivets utveckling och utmaningar påverkar välfärdssektorn.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1 definiera och kritiskt förhålla sig till centrala begrepp inom organisationsområdet
2 identifiera hur samhälleliga förändringsprocesser påverkar arbetsliv, organisation, styrning och ledarskap samt jämföra och värdera organisationsformer och arbetssätt som utvecklats som svar på dessa förändringar
3 analysera hur förändringar i det samtida arbetslivets villkor påverkar villkoren i välfärdsyrken
4 reflektera kritiskt över hur arbetslivsvetenskapen och organisationsteorier används i politik och arbetsliv
Innehåll
- Ett samhällsperspektiv på hur arbetslivet förändrats under den moderna eran, i Sverige och internationellt, genom utvecklingen av teknologi, arbetsprocesser och arbetsmarknadens reglering.
- Teorier, modeller och begrepp inom organisationsområdet med särskilt fokus på samtida dominerande ideologier för organisering, styrning och ledning av verksamheter.
- Intersektionella perspektiv på arbetslivet.
- Välfärdsyrkenas samtida villkor och framtida utmaningar.
Särskild behörighet
Kandidatexamen inom ett relevant ämnesområde inom hälsa och välfärd, till exempel arbetslivsvetenskap, folkhälsovetenskap, fysioterapi, psykologi, socialt arbete, sociologi, vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad; eller motsvarande. Dessutom krävs Sv B/Sv 3 samt En B/En 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Sv B/Sv3.
Examination
INL1, Inlämningsuppgift, 5 hp, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
SEM1, Seminarium, 2,5 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
För betyget Väl Godkänd (VG) på kursen krävs VG på INL1 och G på SEM1. För närmare anvisningar se studiehandledningen.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Ersätter SOA409