Kursplan - Introduktion till tillämpad AI
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
DVA142
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2025-01-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursens syfte är att introducera ämnet artificiell intelligens (AI), inklusive dess möjliga och framtida tillämpningar. Ämnets historia och dess plats i vårt samhälle, inte minst i populärkultur, kommer också behandlas, likväl som frågeställningar och problem beträffande etik, kön och jämställdhet med AI.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. beskriva ämnet artificiell intelligens, dess historia och dess utveckling som ett vetenskapligt och populärvetenskapligt ämne,
2. beskriva rollen för artificiell intelligens i samhället, inklusive relevanta aspekter beträffande etik, kön och jämställdhet,
3. demonstrera förmågan att identifiera de olika koncepten och delarna i en AI-programvara såsom problemdefinition, AI-algoritmen, delen för datainsamling, samt delen för presentation av resultaten,
4. skriva en teknisk rapport med fokus på artificiell intelligens inkl diskussion kring etik eller kön/jämställdhet samt
5. demonstrera förmågan att lösa problem inom artificiell intelligens.
Innehåll
Kursen introducerar ämnet AI, inklusive design och användning av AI-algoritmer. Kursen introducerar också centrala aktiviteter för programmet som rapportskrivning och grupparbete, likväl som rollen som ingenjör både i ett samhälleligt sammanhang och som expert inom ämnet artificiell intelligens.
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c eller Matematik C
Examination
Obligatorisk närvaro (OBN1), 1 hp, examinerar lärandemål 1-2, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Inlämningsuppgift (INL1), 2 hp, examinerar lärandemål 3-4, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Laboration 1 (LAB1), en programmeringsuppgift som ska demonstreras, och presenteras med en rapport, 1,5 hp, examinerar lärandemål 5, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Laboration 2 (LAB2), en programmeringsuppgift som ska demonstreras, och presenteras med en rapport, 1 hp, examinerar lärandemål 5, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Laboration 3 (LAB3), en programmeringsuppgift som ska demonstreras, och presenteras med en rapport, 1 hp, examinerar lärandemål 5, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Laboration 4 (LAB4), en programmeringsuppgift som ska demonstreras, och presenteras med en rapport, 1 hp, examinerar lärandemål 5, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar helt med DVA132/DVA136 Introduktion till tillämpad AI.
Flera introduktionskurser i samma ämnesområde kan inte ingå i samma examen. Kursen bidrar till att uppfylla examenskravet om minst 75 hp inom huvudområdet datavetenskap med inriktning intelligenta system för teknologie kandidatexamen i datavetenskap med inriktning intelligenta system.