Kursplan - Hälsa för beteendevetare
Omfattning
10 hp
Kurskod
PSA129
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för hälsa, vård och välfärd
Fastställd
2024-12-03
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att den studerande med hjälp av casemetodik ska tillägna sig arbetslivsrelevanta kunskaper om olika beteendevetenskapliga perspektiv inom temaområdet hälsa vilka är centrala för beteendevetenskaplig yrkesverksamhet. Kursen bygger på breda kunskaper från det beteendevetenskapliga programmets grundkursår och fördjupar dessa inom temaområdet.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1 redogöra för och förklara centrala sociologiska, pedagogiska och psykologiska begrepp och teorier av betydelse för temaområdet hälsa
2 använda sociologiska, pedagogiska och psykologiska begrepp och teorier för att synliggöra, förtydliga och tolka centrala fenomen inom temaområdet hälsa
3 jämföra och integrera sociologiska, pedagogiska och psykologiska begrepp och teorier av betydelse för temaområdet hälsa
Innehåll
Hälso- och sjukvårdsområdets sociala förutsättningar
Inom sociologi belyses olika sätt att förstå begreppen hälsa, sjukdom och välbefinnande samt hälso- och sjukvårdsområdets sociohistoriska förändring med avseende på välfärdspolitik och marknadisering. Dessutom diskuteras kopplingen mellan socialt samspel, identitetsprocesser och ohälsa.
Pedagogiska möten i vård och behandling
Inom pedagogik belyses pedagogiska möten i vård och behandling där begreppen lärande och förändrat deltagande är centrala ur såväl ett verksamhets- som patient-/klient-/brukar-/medarbetarperspektiv.
Psykologiska faktorer och hälsa
Inom psykologi belyses olika individperspektiv på hälsa och livskvalitet, där aspekter som lycka och välbefinnande etc. ingår. Dessutom diskuteras relationen mellan psyke och soma inklusive betydelsen av personlighet, salutogena faktorer och stresshantering.
Casemetodik är centralt och ett genomgående drag i kursen. Det innebär arbete i grupp med att integrera perspektiv från de tre ämnena sociologi, pedagogik och psykologi så att de kompletterar varandra i relation till ett kursgemensamt case.
Särskild behörighet
Minst 30 hp inom det beteendevetenskapliga programmet vid Mälardalens universitet eller motsvarande.
Examination
TEN1, Salstentamen, 6 hp, avseende lärandemål 1 och 3. Betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
PRO1, Projektrapport, 4 hp, aktivt deltagande i grupparbete med case, avseende lärandemål 2 och 3. Betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
För betyget Väl Godkänd (VG) på kursen krävs VG på TEN1 och G på PRO1.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen ersätter PSA111 Hälsa ur beteendevetenskapligt perspektiv.