Kursplan - Hälsopsykologi för fysioterapeuter
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
PSA127
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Psykologi
Akademi
Akademin för hälsa, vård och välfärd
Fastställd
2024-11-26
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att studenten ska integrera tidigare inhämtade kunskaper om hälsopsykologiska teorier inom en kontextuell och förklarande biopsykosocial ram. Genom att sätta dessa teorier i ett sammanhang betonas förståelsen för hur biologiska, psykologiska och sociala faktorer samverkar och påverkar hälsa, sjukdom och rehabilitering. Kursen understryker en flerdimensionell syn på hälsa och intervention, där inlärningspsykologi och motivation spelar en central roll i patienters beteendeförändring och rehabiliteringsprocesser. Studenten ska utveckla teoretisk mognad och förmåga att tillämpa hälsopsykologiska modeller och interventioner grundade i inlärningspsykologi inom en fysioterapeutisk kontext.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1 benämna och identifiera centrala biopsykosociala hälsopsykologiska modeller och teorier med bäring på hälsobeteenden samt förstå hur dessa modeller relaterar till inlärningspsykologi och påverkar motivation
2 redogöra för hur grundläggande psykologiska faktorer som stress, hanteringsstrategier och motivation påverkar hälsa och välbefinnande utifrån ett inlärningsteoretiskt perspektiv
3 förklara sambandet mellan psykiska och biologiska faktorer i sjukdomsprocesser och rehabilitering, och hur inlärningspsykologiska principer kan tillämpas för att förstå och påverka patienters motivation
4 använda hälsopsykologiska teorier förankrade i inlärningspsykologi för att analysera patientsituationer, identifiera individuella resurser och omgivningsfaktorer (t.ex. socialt stöd, self-efficacy, motivation) och utmaningar (t.ex. kronisk smärta, stress) som påverkar rehabiliteringsutfall
5 diskutera hur hälsopsykologiska interventioner, förankrade i inlärningspsykologi, kan utvecklas och anpassas för att främja patienters motivation, beteendeförändring, hälsa och rehabilitering
6 reflektera över och kritiskt granska den egna professionella rollen och hur inlärningspsykologiska och motiverande aspekter kan integreras i fysioterapeutisk behandling, utifrån studentens nuvarande kunskapsnivå
Innehåll
Kursen behandlar hälsobegreppet och teorier om hälsa och sjukdom inom en biopsykosocial ram, där tidigare inhämtade hälsopsykologiska teorier integreras för en fördjupad och kontextuell förståelse. Fokus ligger på att belysa hur biologiska, psykologiska och sociala faktorer samverkar och påverkar hälsa, sjukdom och rehabilitering.
Centrala teman i kursen inkluderar:
Integration av hälsopsykologiska modeller inom en biopsykosocial kontext, med särskild betoning på deras relation till inlärningspsykologi.
Inlärningspsykologi som fundament för att förstå och påverka beteendeförändring, inklusive principer som klassisk och operant betingning samt social inlärning.
Motivationsteorier och deras betydelse för patienters engagemang i beteendeförändring, med fokus på hur motivation kan främjas genom inlärningspsykologiska strategier.
Kommunikation och samtalstekniker som aktivt lyssnande, för att effektivt stödja patienters motivation och beteendeförändring.
Analys av patientsituationer utifrån hälsopsykologiska och inlärningsteoretiska perspektiv, för att identifiera resurser och hinder som påverkar beteendeförändring och hälsoutfall
Diskussion om praktiska tillämpningar av hälsopsykologiska interventioner baserade på inlärningspsykologi och kommunikationstekniker, anpassade till studentens pre-kliniska nivå.
Reflektion över den egna professionella rollen, där studenterna kritiskt granskar hur hälsopsykologiska, inlärningspsykologiska och kommunikativa aspekter kan integreras i framtida fysioterapeutisk behandling.
Genom olika aktiva läraktiviteter såsom färdighetstränande workshoppar, gruppdiskussioner och fallstudier får studenterna möjlighet att tillämpa teoretisk kunskap i praktiska sammanhang, inom ramen för deras nuvarande utbildningsnivå. Kursen lägger stor vikt vid att utveckla studenternas individuella förmåga att förstå och tillämpa hälsopsykologiska teorier och inlärningspsykologiska principer inom en fysioterapeutisk kontext, vilket förbereder dem för den avslutande salstentamen.
Grupparbeten är utformade med tydliga roller och ansvar för att främja individuellt engagemang och lärande.
Kursen syftar till att förbereda studenterna för kommande kliniska erfarenheter genom att utveckla deras förmåga att använda inlärningspsykologi, motivation och kommunikation som verktyg för beteendeförändring.
Särskild behörighet
Profession och vetenskaplig metodik 12 hp eller motsvarande
Examination
TEN1, Salstentamen, 4hp, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
SEM1, Seminarium, 1,5 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
GRU1, Gruppuppgift, 2hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Ersätter PSA118.
INL2 i PSA118 ersätts av TEN1 och GRU1. INL2 ges vid tre extra tillfällen.