Kursplan - Dokumentation i patientjournal i svensk hälso- och sjukvård
Omfattning
1.5 hp
Kurskod
OAV018
Giltig från
Vårtermin 2025
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Fysioterapi, Vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad
Akademi
Akademin för hälsa, vård och välfärd
Fastställd
2024-11-26
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att studenten ska utveckla och fördjupa sin tillämpning av dokumentation i patientjournal, i relation till relevanta styrdokument. Kursen syftar också till att studenten översiktligt ska kunna beskriva och tillämpa utvalda klassifikationssystem i relation till olika vård- och rehabiliteringsprocesser inom hälso- och sjukvården.
Lärandemål
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
1 redogöra för vård- och rehabiliteringsprocessers teoretiska utgångspunkter i relation till styrdokument och klassifikationssystem för hälsa, sjukdom och åtgärder
2 tillämpa och värdera dokumentation i patientjournal utifrån relevanta styrdokument och klassifikationssystem, så att krav på kvalitet, saklighet, struktur och språkbruk uppfylls
Innehåll
Vård- och rehabiliteringsprocesser
Historisk beskrivning av dokumentation i patientjournal
Relevanta styrdokument (inkl. lagar, riktlinjer mm.)
Dokumentationsmodeller
Klassifikationssystem för dokumentation inom hälso- och sjukvården
Praktisk tillämpa och värdera dokumentation i patientjournal
Särskild behörighet
Sjuksköterskeexamen, Fysioterapeut/sjukgymnastexamen, arbetsterapeutexamen. Svenska 3/Svenska B eller svenska som andraspråk 3 samt Engelska 6/Engelska A.
Examination
SEM1, Seminarium, 1,5 hp, förberedelse inför och aktivt deltagande i seminariets delmoment avseende lärandemål 1-2, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd