Kursplan - En affärssimulering i marknadsstrategi
Omfattning
15 hp
Kurskod
FOA267
Giltig från
Vårtermin 2026
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2025-01-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Denna kurs är utformad för att förbättra studenternas förmåga till marknadsbaserad analys genom en kombination av diskussioner, litteraturgranskning och engagerande affärssimuleringar. Kursen syftar till att ge omfattande kunskap och praktisk erfarenhet i att tillämpa marknadsföringskoncept. Målet med affärssimuleringen är att studenterna ska utveckla de analytiska färdigheter som krävs för att förstå och förutse marknadsdynamik samt fördjupa sin förmåga att formulera marknadsstrategier med både kort- och långsiktigt fokus.
Lärandemål
Kunskap och förståelse:
1. Visa kunskap och förståelse för olika teoretiska perspektiv inom marknadsstrategi, genom självständig tolkning och exempel.
Färdigheter och förmågor:
2. Visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem inom givna tidsramar.
3. Visa förmåga att analysera ett företags nuvarande och framtida situation och dra slutsatser genom diskussioner och presentationer, både muntligt och skriftligt.
Utvärderingsförmåga och förhållningssätt:
4. Kritisk utvärdera och jämföra perspektiv på marknadsstrategi.
5. Tillämpa kunskaper och färdigheter i praktiska sammanhang genom affärssimuleringar och verkliga scenarier.
Innehåll
För att uppnå kursens lärandemål använder denna kurs en engagerande affärssimulering. Denna simulering fungerar som en grund för att fatta strategiska marknadsbeslut och inkluderar olika perspektiv på marknadsförhållanden och aktörers roller. Genom en kombination av föreläsningar och diskussioner kommer studenterna att utforska de dagliga beslutsprocesserna för företagsledare. Affärssimuleringen ger en praktisk plattform för studenterna att tillämpa och förfina sina kunskaper och färdigheter, vilket främjar utvecklingen av nya insikter och kompetenser.
Särskild behörighet
60 hp företagsekonomi med successiv fördjupning varav 15 hp på nivå G1F. Dessutom krävs Engelska 6.
Examination
Seminarium (SEM1), Seminarium och grupparbete, 7,5 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig (F).
Uppgiften fokuserar på en affärssimulering med dina kurskamrater som ger grund för diskussioner och presentationer. Avser lärandemål 1, 3, 4, 5
Tentamen (HEM1), Hemanalys, 7,5 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig (F). Uppgiften fokuserar på att ge en lösning på ett givet scenario genom självständig undersökning och analys. Avser lärandemål 1, 2, 3, 4
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig