Kursplan - Företagsekonomi inom idrotten, med verksamhetsförlagda studier
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA265
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2025-01-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursens syfte är att engagera studenter i lärandeprocesser genom reflektion och analys. Detta uppnås genom att integrera deras erfarenheter och insikter från verksamhetsförlagd utbildning med teori, principer, begrepp samt sociala och etiska perspektiv inom företagsekonomi. Kursen bidrar därmed till en fördjupad förståelse för företagsekonomisk praktik, med särskild koppling till affärsutveckling och kommunikation. Kursen förbereder studenterna för framtida arbete inom idrottsföreningar.
Lärandemål
Efter framgångsrikt genomförande kommer studenterna att:
Kunskap och förståelse
1) Demonstrera kunskap om vilken roll företagsekonomi spelar i en idrottsförening.
2) Visa kompetens att förstå företagsekonomiska frågeställningar genom arbetet i en idrottsförening.
Färdigheter och förmågor
3) Demonstrera förmåga att använda teoretiska begrepp för att analysera verkliga problem och situationer.
4) Demonstrera kompetens i skrivande och kommunikation genom att effektivt uttrycka idéer, argument och reflektioner i skrift.
Utvärderingsförmåga och förhållningssätt
5) Utvärdera och kritiskt granska de insikter och argument som framkommit under den verksamhetsförlagda utbildningen och diskutera hur dessa erfarenheter påverkar framtida yrkesförhållningssätt och personlig utveckling.
Innehåll
Kursen engagerar studenterna i lärandeprocesser genom reflektion och analys. För att delta i kursen behöver du självständig ordna en praktikplats inom ekonomifunktionen på en idrottsförening. Under din praktik ska du också skriva en inlämningsuppgift.
Genom att koppla erfarenheter från praktiken till relevanta teorier, principer och begrepp, samt sociala och etiska perspektiv inom företagsekonomi, får du en djupare förståelse för företagsekonomisk tillämpning. Kursen lägger särskild vikt vid affärsutveckling och kommunikation, vilket ger dig en stark grund för framtida arbete inom idrottsorganisationer.
Undervisning
Undervisningen ges i form av handledning. All kommunikation sker via en kommunikationsplattform.
Studenten ska praktisera totalt 120h med en kvalificerad handledare för att ha möjligheten till full tilldelning av poäng på INL2.
Särskild behörighet
60 hp företagsekonomi med successiv fördjupning, varav 45 hp ska vara godkända vid kursstart. Av dessa 15 hp ska vara på nivå G1F.
Examination
Inlämning (INL1) 3hp, Betyg: Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG), (avser lärandemål 1,3,4, 5)
Praktik (INL2) Närvaro under praktiken samt omdöme från handledare på praktikplatsen vägs in i betygssättningen, 3 hp, Betyg Godkänt (G) (avser lärandemål 2)
Loggbok (INL3), 1,5 hp Betyg: Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG), (avser lärandemål 4, 5)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd