Kursplan - Redovisning och ekonomistyrning
Omfattning
15 hp
Kurskod
FOA027
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2025-01-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursens syfte är att studenterna ska utveckla grundläggande kunskaper i redovisning och ekonomistyrning. Detta innefattar att utveckla kunskaper och förmågor att tillämpa metoder och modeller som används inom området, att analysera och utvärdera ekonomisk information, samt att kritiskt reflektera kring redovisningens och ekonomistyrningens roll och funktion i företaget och i samhället.
Lärandemål
Efter framgångsrikt genomförande kommer studenterna att:
Kunskap och förståelse
1. Kunna identifiera och förklara grundläggande begrepp, principer, metoder och modeller inom finansiell- och hållbarhetsredovisning samt ekonomistyrning.
Färdigheter och förmågor
2. Kunna tillämpa grundläggande metoder och principer för att bokföra vanligt förekommande affärshändelser och bokslutstransaktioner
3. Kunna beräkna och utvärdera utfallet av räkenskapsanalyser
4. Kunna tillämpa olika modeller och metoder för att upprätta kalkyler som underlag för beslutsfattande
Utvärderingsförmåga och förhållningssätt
5. Med stöd av vetenskaplig litteratur kritiskt reflektera över den finansiella och hållbarhetsrapporteringens innehåll och syfte.
Innehåll
Innehåll
Reglering och rapportering - företagets ansvar gentemot omvärlden, 3 hp
Vilka företag är skyldiga att upprätta årsredovisning och hållbarhetsredovisning och vad är det egentligen företag kommunicerar till omvärlden via dessa rapporter? Vad finns det för typ av reglering och hur har den växt fram över tid? Under delkursen behandlas frågan om företagens ansvar gentemot omvärlden med utgångspunkt i den rapportering som företagen avger och den reglering som styr den. I kursen behandlas både finansiell rapportering och rapportering av hållbarhet. Delkursen behandlar även frågan om hur regleringen ibland ger utrymme för tolkningar och varför det leder till att företag väljer (eller inte väljer) att redovisa vissa saker. Publicerad forskning används för att söka efter vetenskapliga svar på dessa frågor.
Redovisning - bokföring och räkenskapsanalys, 7 hp
Vem är skyldig att bokföra och hur ska bokföringen planeras och genomföras? Vad finns det för typ av reglering och vilka företag är skyldiga att göra bokslut? Hur kan informationen som presenteras i företagens rapporter analyseras för att bedöma och jämföra olika företagsekonomiska prestationer? Under delkursen behandlas grundläggande bokföring och kontering av vanligt förekommande affärshändelser, samt enklare bokslutstransaktioner inklusive periodisering och värdering. Delkursen behandlar även frågan om hur bokföringen omvandlas till externa rapporter, samt hur man praktiskt kan organisera och analysera en större mängd data med hjälp av informationsteknik och datorsystem för att bedöma och jämföra olika företagsekonomiska prestationer. Redovisning enligt bokföringsmässiga grunder och räkenskapsanalys är centralt för både vinstdrivande företag, offentlig sektor och föreningar för att kunna följa och uttala sig om den ekonomiska förvaltningen och ställningen.
Ekonomistyrning - ekonomiska underlag för beslutsfattande, 5 hp
Redovisning handlar om att ta fram underlag om historisk förbrukning av kapital och resurser, men vad har ekonomen för verktyg för att fatta beslut om framtida ekonomiska konsekvenser? Under delkursen behandlas olika modeller för att bedöma ekonomiska konsekvenser av investeringar, som innebär att man satsar ekonomiska resurser idag med förhoppning om framtida avkastning och lönsamhet. Det kan exempelvis handla om etablerandet av en ny fabrik, insatser för förbättrad arbetsmiljö eller marknadsföringssatsningar. Att som beslutsfattare kunna fatta ekonomiskt sunda beslut är lika centralt inom föreningar och offentlig sektor som det är inom vinstdrivande företag.
Behörighet
Grundläggande behörighet
Examination
Reglering och rapportering - företagets ansvar gentemot omvärlden, 3 hp
Seminarium (SEM1), betyg Underkänd (U), Godkänd (G) (Avser lärandemål 5)
Redovisning - bokföring och räkenskapsanalys, 7 hp
Salstentamen (TEN1), betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig (F) (Avser lärandemål 1, 2, 3)
Ekonomistyrning - ekonomiska underlag för beslutsfattande, 5 hp
Salstentamen (TEN2), betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig (F) (Avser lärandemål 1 och 4)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig