Kursplan - Ledarskap och team
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA026
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2025-01-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursens syfte är att bidra med vetenskapligt baserad kunskap om hur individer och grupper interagerar och hur grupper och team fungerar i organisationer.
Lärandemål
Efter framgångsrikt genomförande kommer studenterna att kunna:
Kunskap och förståelse
1. Visa förståelse för och reflektera kring teoretiska begrepp rörande kommunikation, ledarskap, grupprocesser, och grupputveckling.
Färdigheter och förmågor
2. Uppvisa förmåga att självständigt analysera och kritiskt reflektera över ledarskap och arbete i team på ett objektivt, språkligt korrekt och vetenskapligt tillförlitligt sätt.
Utvärderingsförmåga och förhållningssätt
3. Genom skriftliga inlämningsuppgifter förklara, motivera och föreslå lösningar på olika problem och utmaningar relaterat till ledarskap och team.
4. Kritiskt granska och ge konstruktiv respons på andra studenters arbeten.
Innehåll
Kursen ger en förståelse av forskningsområdena ledarskap och team. Kursen behandlar frågor som exempelvis betydelsen av olika typer av grupper och gruppstorlek. Gruppstrukturella begrepp som till exempel roller, rollfunktioner, normer, regler, konformitet, kohesion och grupptänkande diskuteras under kursens gång. Vidare behandlas teorier om gruppers utveckling samt teorier om konflikthantering.
Undervisning
Undervisningen ges i form av skriftliga föreläsningar och handledning. Kommunikation, individuella uppgifter, gruppövningar samt diskussioner sker via en kommunikationsplattform.
Särskild behörighet
22,5 hp företagsekonomi eller motsvarande.
Examination
INL1, 3hp, Betyg: Underkänd (U), Godkänd (G), (avser lärandemål 1,2,3)
INL2, 4,5hp, Betyg: Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänt (VG) (avser lärandemål 1,2,3,4)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar helt med FOA138.
Kursen överlappar helt med EFO233 Ledarskap och samverkan - teambuilding.