Kursplan - Idrottens hybrida organisering och marknadisering
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA020
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2025-01-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Syftet med kursen är problematisera och kritiskt analysera organisering inom civilsamhället och idrottsrörelsen. Kursen har ett särskilt fokus på hur idrottsorganisationer utvecklas i relation till vårt samtida marknadssamhälle och hur ideella och kommersiella principer organiseras och hanteras.
Lärandemål
Efter framgångsrikt genomförande kommer studenterna att:
Kunskap och förståelse
1.Kunna beskriva hybrida former för organisering som samtida strategier för att balansera ideella och kommersiella principer.
Färdigheter och förmågor
2. Kunna uppvisa förmåga att självständigt tillämpa kritiska perspektiv på organisering inom idrott/sport samt, inom det bredare civilsamhället.
Utvärderingsförmåga och förhållningssätt
3. Kritiskt kunna analysera effekterna av organisering och praktiker i relation till rådande samhälls-och marknadsstrukturer.
4. Kunna teoretiskt problematisera hur organisering sker i civilsamhällskontexten och hur organisationer formas i relation till olika intressen.
5. Kritiskt kunna granska och ge konstruktiv feedback på andra studenters arbete.
Innehåll
Kursen ger en djupgående förståelse av organisering inom civilsamhället, med särskilt fokus på marknadslogiker och den alltmer påtagliga kommersialiseringen inom idrottsrörelsen. Exempel på kursinnehåll är hur ideella organisationer och praktiker utvecklas och anpassas i relation till marknadsdiskurser. Exempelvis att föreningar driver bolag och arbetar med både ideella och kommersiella intressen. Det skapar i sin tur frågor om legitimitet och krav på ledarskap som också diskuteras inom ramen för kursen.
Undervisning
Undervisningen ges i form av skriftliga föreläsningar och handledning. Kommunikation, individuella uppgifter, gruppövningar samt diskussioner sker via en kommunikationsplattform.
Särskild behörighet
22,5 hp företagsekonomi eller motsvarande.
Examination
INL1, 3 hp, Betyg: Underkänd (U), Godkänd (G), (avser lärandemål 2)
INL2, 4,5 hp. Betyg: Underkänd (U), Godkänd (G), Väl godkänd (VG), (avser lärandemål 1,3,4,5)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd