Kursplan - Litteracitetsutveckling hos vuxna andraspråksinlärare
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
SSA018
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Svenska som andraspråk
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2024-12-10
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att ge studenten möjlighet att tillägna sig kunskaper om litteracitetsutveckling hos unga och vuxna andraspråksinlärare samt om det svenska skriftsystemet ur ett kontrastivt perspektiv. Litteracitet behandlas ur såväl ett kognitivt som ur ett socialt och kulturellt perspektiv. Fokus ligger både på litteracitetsutveckling hos unga och vuxna som saknar eller har begränsad tidigare skriftspråkserfarenhet, och på avancerad litteracitetsutveckling. Faktorer som kan påverka inlärarens litteracitetsutveckling såsom olika skriftsystem samt erfarenhet av litteracitet i olika sammanhang diskuteras. Arbetssätt, såsom exempelvis med lässtrategier, för att stimulera läsförståelse och litteracitetsutveckling utifrån ungas och vuxnas behov och tidigare skriftspråkserfarenheter tas upp.
Lärandemål
Efter avklarad kurs ska studenten kunna
1. redogöra för litteracitet ur ett kognitivt, socialt och kulturellt perspektiv
2. diskutera litteracitetsutveckling hos andraspråksinlärare som saknar eller har begränsad tidigare skriftspråkserfarenhet
3. redogöra för faktorer som kan påverka litteracitetsutveckling såsom olika skriftsystem samt erfarenhet av litteracitet i olika sammanhang
4. diskutera undervisning som kan stimulera litteracitetsutveckling på såväl grundläggande som avancerad nivå
Innehåll
- Teorier om litteracitet ur ett kognitivt, socialt och kulturellt perspektiv
- Läsförståelse och lässtrategier för unga och vuxna andraspråksinlärare
- Svenska skriftsystemet ur ett kontrastivt perspektiv
- Grundläggande samt avancerad littercitetsutveckling hos unga och vuxna andraspråksinlärare
- Didaktiska frågor rörande litteracitetsutveckling för unga och vuxna andraspråksinlärare
Särskild behörighet
Avslutade kurser om minst 22,5 hp i ämnet svenska som andraspråk vari ingår 7,5 hp grammatik i ett tvärspråkligt perspektiv.
Examination
HEM1, hemtentamen, 3,5 hp, individuell skriftlig tentamen avseende lärandemål 1-4, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
SEM1, seminarium, 2 hp, aktivt deltagande i seminarium avseende lärandemål 1-4, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
OVN1, övning, 2 hp, övningar avseende lärandemål 4, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
För godkänt kursbetyg krävs minst godkänt betyg på samtliga examinationsmoment samt aktivt deltagande i undervisningen och vid genomförande av förelagda gruppuppgifter. Vid enstaka frånvaro ges möjlighet att komplettera enligt lärarens anvisning.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd