Kursplan - Visualisering och textdesign, fördjupning
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
ITE358
Giltig från
Vårtermin 2026
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Informationsdesign
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2025-01-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att fördjupa studentens förmåga att självständigt kunna sammanfatta en komplex kommunikationssituation i syfte att kartlägga designproblemet och finna lämpliga informationslösningar. Dessutom syftar kursen till att utveckla studentens förmåga att självständigt kunna planera, genomföra och utvärdera ett informationsdesignprojekt.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. utifrån ett informationsbehov inom ett komplext informationsområde formulera validerbara informationsmål för en informationsartefakt kopplat till målgrupp, situation och mediemöjligheter
2. kartlägga kommunikationssituationen samt analysera och redogöra för kvalitetskraven som finns inom valda modaliteter och medier samt situation
3. genomföra en informationsartefakt anpassad till kommunikationssituationen och som uppfyller informationsmålen och kvalitetskraven inom valda modaliteter och medier
4. påvisa hur informationsartefakten uppfyller informationsmålen ur ett användbarhetsperspektiv
Innehåll
Kursen inkluderar moment och uppgifter inom följande områden: Projektplanering, kontext och målgruppsanalys samt användbarhetsutvärdering. Inom ramen för kursen finns möjligheten för studenten att specialisera sig inom visualisering och textframställning.
Särskild behörighet
60 hp informationsdesign varav 30 hp med inriktning mot visualisering och textdesign.
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), skriftlig definition av informationsvisualisering, 1 hp, examinerar lärandemål 1 och 2, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Seminarium (SEM1), Seminarium kring definition och genomförande, 0,5 hp, examinerar lärandemål 1 och 2, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Projekt (PRO1), informationsgestaltning samt redogörelse av designprocessen, 6 hp, examinerar lärandemål 2 - 4, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd