Kursplan - Rumsligheter
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
ITE266
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Informationsdesign
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2025-01-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att ge fördjupad kunskap om olika rumskompositioner och rumsupplevelser i förhållande till aspekter som form, funktion och disposition. Syftet är även att utveckla förmågan att identifiera, analysera och beskriva relationen mellan rum, användare, behov och kontext genom teoretisk och praktisk tillämpning.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. Tillämpa olika analys- och arbetsmetoder för rumsliga sammanhang
2. Förstå och värdera rum utifrån olika visuella och spatiala komponenter
3. Utforska och beskriva olika rumsligheter utifrån kontext, organisation, funktion, sekvenser och användare
4. Skapa, motivera och kommunicera designlösningar utifrån identifierade rumsliga behov, funktioner och användarperspektiv
Innehåll
Kursen innehåller teoretiska och praktiska moment med fokus på att förstå mer komplexa rumsligheter, spatial upplevelse och de rumsliga elementens betydelse. I det ingår att utifrån observation, identifiering och analys av platsens förutsättningar och behov förstå och kunna tillämpa spatial organisation, sekvenser av rum och rörelseriktningar. I kursen ingår bland annat form- och färglära, prototyparbete, uppmätningar, skisser, ritningar och planlösningar. Analys och design av rumslig layout utifrån funktion, kontext, användarperspektiv och hållbar utveckling.
Särskild behörighet
15 hp avslutade kurser inom Informationsdesign, varav 7,5 hp från inriktningskurser och 7,5 hp från allmän informationsdesign.
Examination
Laboration (LAB1), 4,5 hp, examinerar lärandemål 1-3, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Inlämningsuppgift (INL1), 3 hp, examinerar lärandemål 1-4, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar 7,5 hp med KIT525 Rumsligheter och 7,5 hp med ITE229 Rumsligheter.