Kursplan - Informationsdesign i praktiken
Omfattning
15 hp
Kurskod
ITE357
Giltig från
Hösttermin 2025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Informationsdesign
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2025-01-16
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att fördjupa studentens erfarenhet av hur informationsdesign tillämpas i praktiken. Detta sker genom samverkan med samarbetspartners genom praktik eller via designprojekt. Dessutom är syftet att studenten ska utveckla sin förmåga att arbeta med och reflektera kring designval och process utifrån syfte, branschpraxis, kontext, användare, resurser, hållbarhet och etik.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. Motivera och diskutera designval utifrån syfte, kontext, användare, resurser, hållbarhet och etik
2. Identifiera och reflektera kring branschspecifik praxis och process i en specifik kontext
3. Planera, genomföra och reflektera kring användarinvolvering och samverkan i ett designarbete
Innehåll
Kursen fokuserar på branschpraxis inom informationsdesign samt praktisk samverkan med organisationer och användare. Särskilt fokus ligger på att reflektera över görandet i designprocessen utifrån dessa perspektiv. Kursen innehåller praktik eller projektarbete där med handledning som stöd under designprocessen. I projekt och praktik adresseras designval utifrån praxis, behov, resurser och tid, användare, kontext, hållbarhet och etik. Kursen innehåller även föreläsningar och seminarier, främst med fokus på branschpraxis, användarinvolvering och samverkan.
Särskild behörighet
60 hp avslutade kurser inom Informationsdesign, varav 30 hp från inriktningskurser och 30 hp från allmän informationsdesign, eller motsvarande.
Examination
Seminarium (SEM1), 2,5 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G), examinerar lärandemål 1-3
Inlämningsuppgift (INL1), 5 hp, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG), examinerar lärandemål 2 och 3
Projekt (PRO1), 7,5 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G), examinerar lärandemål 1 och 3
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar 12,5 hp med ITE351 Verksamhetsförlagd informationsdesign och ITE340 Verksamhetsförlagd informationsdesign, 7,5 hp med ITE329 Multimodal informationsdesign, 5 hp med ITE305 Branschanalys och yrkesorientering och 2,5 hp med KIT106 Informationsdesign i praktiken.