Kursplan - Förnybar vätgas: Produktion, lagring, transport och användning för industriella tillämpningar
Omfattning
3 hp
Kurskod
ERA322
Giltig från
Vårtermin 2025
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Energiteknik
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2024-08-19
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Målet med denna kurs är att utveckla en grundläggande förståelse för förnybar vätgas som en central komponent för industriella tillämpningar, med fokus på dess produktion, lagring, transport och användning inom industriella sammanhang.
Lärandemål
1. Förklara grundläggande kunskaper och teorier bakom elektrolys och bränslecellsteknologier.
2. Kunna jämföra och beskriva skillnaderna mellan befintliga teknologier för produktion av förnybar vätgas (PEM, AE, AEM, SOE, etc.) och befintliga bränslecellsteknologier (PEMFC, MSFC, SOFC, etc.).
3. Beskriva principerna för vätgaslagring, inklusive gasfas, vätskefas och materialbaserad lagring samt termisk hantering av lagringssystem.
4. Förstå utmaningarna med vätgastransport och kunna identifiera relevanta lösningar.
Innehåll
1. Grundläggande kunskap och teorier om elektrolys (produktion av förnybar vätgas) och bränslecellstekniker.
2. Befintliga teknologier för produktion av förnybar vätgas (PEM, AE, AEM, SOE, etc.) och deras tillämpningar.
3. Befintliga bränslecellsteknologier (PEMFC, MSFC, SOFC, etc.) och deras tillämpningar i energiintensiva sektorer (processindustri, biobränslen, metallurgi) och transportsektorer (flygplan, bussar/lastbilar etc.)
.
4. Principer för vätgaslagring, inklusive gasfas, vätskefas och materialbaserad lagring samt termisk hantering av lagringssystem.
5. Utmaningar med vätgastransport och relevanta lösningar.
6. Beskrivning av nyckelelementen i en vätgasbaserad marknadsekonomi, det vill säga från produktion till användning med alla relevanta aktörer.
Särskild behörighet
Minst 75 högskolepoäng inom ett eller flera av följande områden: energiteknik, maskinteknik, produktionsteknik, produkt‐ och processutveckling, datateknik och datavetenskap eller motsvarande områden. Alternativt, minst 40 högskolepoäng inom ett teknikrelaterat område kombinerat med minst två års heltids yrkeserfarenhet från en relevant industriell sektor. Dessutom krävs Engelska A/Engelska 6.
Examination
Inlämningsuppgift (INL1) 3 hp, Betyg: Underkänd eller Godkänd. Lärandemål: 1-4.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd