Kursplan - Koncernredovisning enligt nationella och internationella standarder
Omfattning
4.5 hp
Kurskod
FOA264
Giltig från
Vårtermin 2025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2024-08-22
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att studenterna fördjupar och utvecklar sina kunskaper inom koncernredovisningsområdet. Kursen innefattar tillämpning av nationella och internationella standarder och är skapad i linje med Revisorsinspektionens utbildningskrav för auktoriserade revisorer.
Lärandemål
Efter genomförd kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
1. beskriva och förklara begrepp, principer och metoder som används inom koncernredovisning.
Färdighet och förmåga
2. tillämpa redovisningslagar och rekommendationer (nationella och internationella) för att upprätta koncernbokslut.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
3. kritiskt reflektera över hur olika principer och metoder samt reglering och harmonisering inom området påverkar koncernredovisningen.
Innehåll
Kursens innehåll ligger i linje med Revisorsinspektionens krav på teoretiska och praktiska kunskaper inom koncernredovisning för att kunna avlägga revisorsexamen. Kursen behandlar centrala redovisningsproblem som ofta uppstår i samband med koncernbokslutsarbetet och innefattar tillämpning av både nationella och internationella redovisningsstandarder.
Särskild behörighet
Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning i företagsekonomi varav 15 hp externredovisning eller motsvarande (arbetslivserfarenhet inom externredovisningsområdet).
Examination
Hemtentamen (HEM1), skriftlig hemtentamen 4,5 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F) (Avser lärandemål 1-3)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig