Kursplan - Kandidatuppsats i företagsekonomi
Omfattning
15 hp
Kurskod
FOA260
Giltig från
Vårtermin 2025
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2E (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2021-01-22
Reviderad
2024-08-19
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Syftet med kursen är att studenten självständigt under begränsad handledning och inom givna tidsramar ska fördjupa sig inom ett valfritt område inom en företagsekonomisk deldisciplin. Kursen är strukturerad kring grupparbete och att utveckla studentens kapacitet att planera, genomföra och redovisa ett kvalificerat utredningsarbete på vetenskaplig grund.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. Identifiera, motivera och formulera ett relevant forskningsproblem inom ämnet företagsekonomi;
2. Söka, värdera och kritiskt tolka olika typer av informations- och datakällor av relevans för det valda forskningsproblemet.
3. Förklara, beskriva och förhålla sig till tidigare forskning inom ett identifierat vetenskapligt forskningsfält.
4. Redogöra för och visa förståelse av teoretiska och metodologiska begrepp och perspektiv relaterade till vald forskningsstrategi och design.
5. Välja, motivera och använda relevanta, och etiskt försvarbara, vetenskapliga metoder för urval, insamlande och bearbetning av data.
6. Analysera empiriskt material utifrån och med stöd av valda begrepp, teorier och metoder.
7. Använda formalia som används i vetenskapligt skrivande och ett korrekt och väl avvägt akademiskt språkbruk.
8. Planera, organisera och i samarbete med andra driva ett självständigt arbete samt kritiskt granska och diskutera andras uppsatsarbete.
Innehåll
I kursen ingår ett antal aktiviteter med mål att utveckla studenternas utredningsförmåga kunskapsmässigt och färdighetsmässigt. Uppsatsen ska innehålla en tydlig problematisering som med stöd av vetenskaplig litteratur härleder frågeställningen som uppsatsen svarar på. Alla uppsatser innehåller konceptuella ramverk som vägledning för den empiriska undersökningen. Analysen ska bygga på beprövade begrepp som leder fram till slutsatser om det studerade fenomenet.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, självständiga studier, seminarier och handledning. Kursen är strukturerad kring fem obligatoriska seminarier där studenterna granskar och opponerar på varandras arbeten, med handledaren närvarande. Kursen avslutas med ett slutseminarium. Kandidatuppsatsen är en gruppuppgift.
Särskild behörighet
60 hp företagsekonomi med succesiv fördjupning. Av dessa ska 30 hp vara på nivå G1N samt 22,5 hp på nivå G1F. Uppsats och metod eller motsvarande om 7,5 hp.
Examination
Uppsats (UPS1), 15 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F) (avser samtliga lärandemål)
Uppsatsen examineras genom bedömning av arbetet, dvs hur studenten uppfyllt kursens lärandemål. Den slutliga versionen av uppsatsen är viktigast, men en fullständig bedömning görs också med tanke på oppositionsseminarier och aktivt deltagande i diskussioner. Uppsatsen försvaras vid ett officiellt seminarium. Studenterna kommer att utföra en huvudopposition och sidoopposition. Slutseminariet äger rum inom kursens examinationsperiod, vilken anges på schemat för varje termin.
Den färdiga versionen av uppsatsen ska lämnas in före deadline enligt instruktioner. När slutversionen är inlämnad görs bedömning och betyg kommer att registreras. Om ingen slutversion lämnas in redovisas betyget F (Underkänd). Den slutliga versionen av uppsatsen ska också laddas upp till DiVA.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
En rekommendation är att denna kurs påbörjas tidigast under tredje studieåret. Det är lämpligt att studenten vid kursstarten är registrerad på 15 hp företagsekonomi på nivå G2F.
Även om kursen sträcker sig över andra halvan av terminen, dvs de sista 10 veckorna ligger introduktionen tidigt på terminen. Detta för att alla ska kunna förses med handledare i god tid och påbörja ett utkast till uppsatsen. Detta ökar också möjligheterna för studenterna att bli klara i tid utan att kompromissa med arbetes kvalitet. Det är obligatoriskt att de som ska läsa kursen deltar i kursens introduktion samt alla seminarier under processen med att skriva uppsats.
Handledartiden för uppsatsen är begränsad. Om uppsatsen inte blivit godkänd inom ramen för handledningstiden har gruppen inte rätt till ny handledning utan får fortsätta på egen hand och återkomma för ny bedömning. Gruppen har möjlighet att vid totalt fem examinationstillfällen få slutversionen av uppsatsen bedömd.
Uppsatsen skrivs i grupp om 2-3 personer.
Kursen överlappar med FÖA300, FOA300, EFO703, FOA214, FOA230, FOA243.