Kursplan - Kina i Sverige
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
SKA139
Giltig från
Hösttermin 2024
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Statsvetenskap
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2024-01-18
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Global China as method
Cambridge : Cambridge Univeristy Press, 2022 - 77 sidor
ISBN: 9781108995566 LIBRIS-ID: 6pgdtkbw4qdwwhd6
Artiklar
Syfte
Kursen syftar till att skapa en grundläggande förståelse för Kinas kontaktytor med och påverkan på det svenska samhället.
Kursen strävar efter att möjliggöra kritisk reflektion kring kontakten mellan Kina och Sverige. Vi gör detta genom att ställa frågor som: Vilka är huvuddragen i den kinesiska utrikespolitiken? Hur påverkar kinesiska investeringar Sveriges arbetsmarknad? Vilka konsekvenser får kinesiska påverkansoperationer på demokrati, mångfald och jämställdhet i det svenska samhället? Hur påverkar kontakterna med Kina Sveriges omställning till ett ekologiskt hållbart samhälle?
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
1. Redogöra för centrala begrepp i det kinesiska samhället som kan ha relevans för kontakterna mellan Kina och Sverige.
2. Redogöra för centrala begrepp i den kinesiska utrikespolitiken.
Färdigheter och förmåga
3. Identifiera och analysera hur olika Kinarelaterade frågor förhåller sig till Sverigerelaterade frågor.
4. Samla, utvärdera och använda relevanta källor som underlag i en skriftlig analys rörande en specifik fråga relaterad till kontakten mellan Kina och Sverige.
5. Uppvisa färdigheter i akademiskt skrivande och god språklig framställning.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
6. Kritiskt reflektera kring olika teorier som kan användas för att undersöka kontakten mellan Kina och Sverige.
7. Kritiskt reflektera kring fördelar och nackdelar mellan olika källmaterial som kan användas för att besvara frågor kring kontakten mellan Kina och Sverige.
Innehåll
Kursen kretsar kring tre spår. (1) I det första spåret diskuteras centrala begrepp i det kinesiska samhället och den kinesiska utrikespolitiken som är relevanta för kontakten mellan Kina och Sverige. (2) I det andra spåret diskuteras teorier och empiriska exempel som kan användas för att förstå kontakten mellan de båda länderna. (3) I det tredje spåret tränas studenterna på att självständigt analysera en valfri fråga relaterad till kontakten mellan Kina och Sverige.
Behörighet
Grundläggande behörighet
Examination
Seminarium (SEM1), 2,5 hp, Betyg: Underkänd (U) eller Godkänd (G). Avser lärandemål: 4, 5, 6, 7
Inlämningsuppgift (INL1), 5 hp, Betyg: Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Avser lärandemål: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd