Kursplan - Masteruppsats i Företagsekonomi
Omfattning
30 hp
Kurskod
FOA405
Giltig från
Hösttermin 2024
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A2E (Avancerad nivå, innehåller examensarbete för masterexamen).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2024-01-18
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Syftet med examensarbetet är att utveckla deltagarnas förmåga att genomföra en akademisk studie som har relevans för forskning inom området företagsekonomi med inriktning mot Global Strategi och Management. Examensarbetet kräver att studenterna visar förmåga att planera, genomföra och presentera en gedigen vetenskaplig sammanläggningsuppsats. Under skrivprocessen ges studenterna möjlighet att utveckla en djuplodande förståelse för den akademiska forskningsprocessen inklusive användning av teori, metoder, empiriska data och analys. Uppsatsens bidrag ska bygga på en självständig problematisering och baseras på tydligt motiverade ståndpunkter. Studenterna ska kunna visa goda kunskaper om sitt valda forskningsområde och kunna positionera sin uppsats utifrån befintlig forskning inom området.
Lärandemål
Masteruppsatsen ska behandla ett tema som utforskas genom att undersöka aspekter relaterade till företagsekonomi med fokus på global strategi och/eller ledning. Efter framgångsrikt genomförande kommer studenterna att:
Kunskap och förståelse
1. Kunna demonstrera en omfattande förståelse av vilken teori och befintlig forskning som kan relateras till uppsatsämnet för att identifiera en eller flera kunskapsluckor inom området.
2. Kunna demonstrera fördjupad kunskap för mer än ett metodologiskt tillvägagångssätt som använts för att undersöka uppsatsämnet.
Färdigheter och förmågor
3. Utveckla avancerade färdigheter i att formulera en eller flera forskningsfrågor som kan bidra till den befintliga kunskapen inom området.
4. Kunna demonstrera kunskaper i att utforma och implementera en rigorös forskningsplan, inklusive datainsamling, analys och tolkning.
5. Kunna påvisa kunskaper i datainsamling och dataanalys genom att använda akademiska analytiska tekniker.
Utvärderingsförmåga och förhållningssätt:
6. Kunna demonstrera förmåga att kritiskt utvärdera tidigare forskning och forskningsresultat, metoder och tolkningar inom ett bredare sammanhang. I detta ingår problematisering av forskningens sociala och etiska aspekter.
7. Kunna påvisa förmåga att tillämpa lämpliga statistiska och/eller kvalitativa analystekniker för att dra giltiga slutsatser och ge evidensbaserade rekommendationer.
8. Kunna påvisa förmåga att effektivt kommunicera forskningsresultat genom en tydlig, koncis och välstrukturerad uppsats och genom muntliga presentationer.
9. Kunna demonstrera förmåga att kritiskt granska, värdera och konstruktivt kommentera andra gruppers uppsatsprojekt skriftligt och muntligt.
Innehåll
Kursen består av seminarier och handledning som syftar till att utveckla forskningsinriktade färdigheter i uppsatsskrivande. Seminarierna, totalt minst fyra, omfattar följande aktiviteter:
1) granska och diskutera forskning inom området och tidigare masteruppsatser inom området,
2) utforska forskningsfrågeutveckling och valet av teoretiska grundramar,
3) fördjupning i teoretiska ramverk, forskningsmetodik, datainsamling och analysstrukturer.
För att förbereda sig för varje seminarium ska studenterna:
1) läsa litteraturen som ingår till seminariet,
2) lämna in sina uppsats-utkast för gemensam diskussion,
3) ge konstruktiv feedback på sina medstudenters uppsats-utkast.
Dessa seminarier fungerar således som oppositionstillfällen.
Processen att skriva uppsatsen är kursens kärnverksamhet. Uppsatser skrivs tillsammans med en medförfattare. Under denna process förväntas studenterna att:
1) identifiera, motivera och formulera ett uppsatsämne,
2) genomföra en litteraturstudie för att kunna placera uppsatsen i ett relevant teoretiskt sammanhang, vilket ska visa en fördjupad förståelse av ämnesområdet,
3) självständigt kunna utvärdera och kritisera befintlig litteratur och visa upp kritisk analysförmåga,
4) upprätta ett välgrundat urval av forskningsmetoder, med hänsyn till tidigare tillvägagångssätt som använts i liknande (nyare) studier,
5) systematiskt bearbeta och analysera teoretiskt och empiriskt material för att kunna komma fram till meningsfulla insikter,
6) säkerställa logisk överensstämmelse i argument och samstämmighet mellan uppsatsens olika delar,
7) skriva uppsatsen (lämplig längd cirka 70 till 100 sidor, beroende på valt forskningsområde och valda metoder).
Kursen avslutas med slutseminarium där studenterna presenterar och försvarar sin uppsats och genomför en muntlig och skriftlig opposition på en annan masteruppsats. Studenterna förväntas delta aktivt i detta seminarium. Oppositionsuppgiften påvisar studenternas förmåga att identifiera styrkor och svagheter i en annan uppsats och föreslå åtgärder för att komma till rätta med identifierade brister. Den skriftliga slutoppositionen är en individuell inlämningsuppgift medan den muntliga oppositionen genomförs tillsammans med uppsatsens medförfattare.
Särskild behörighet
Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng, varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning i företagsekonomi. Förutom detta krävs Engelska B eller Engelska 6, samt minst 45 hp från avslutade kurser i företagsekonomi på avancerad nivå. Bland genomförda kurser ska minst 15 hp på avancerad nivå härröra från studier i vetenskaplig metod i företagsekonomi.
Examination
Uppsats (UPS1), 30 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F). Avser lärandemål 1-9.
Examinationen av kursen består av en bedömning av det genomförda arbetet under kursen. Den slutliga seminarieversionen av uppsatsen väger tyngst. En bedömning görs också av hur väl studenterna har presterat under kursens seminarier vad gäller att agera opponent och aktivt bidra till diskussionerna. Uppsatsen diskuteras vid ett avslutande seminarium och revideras sedan. Den färdiga versionen av uppsatsen ska lämnas in före deadline enligt anvisningar.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig