Kursplan - Hållbara globala affärer
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA008
Giltig från
Hösttermin 2024
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2024-01-18
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursens syfte är att bidra, praktiskt och teoretiskt, med kunskap och färdigheter om hållbart affärskapande på globala marknader. Kursen utgår från den så kallade OLI-modellen som används för att analysera olika typer av företags möjligheter att skapa en hållbar och framgångsrik internationell affärsverksamhet.
Lärandemål
Efter framgångsrikt genomförande kommer studenterna att:
Kunskap och förståelse
1. Ha utvecklat förståelse för de grundläggande principerna och koncepten inom internationellt affärsskapande särskilt med avseende på ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet
Färdigheter och förmågor
2. Kunna använda teorier om internationellt affärsskapande och hållbarhet för att analysera ett företags beslutsprocess med avseende på dess internationella affärsutveckling
Utvärderingsförmåga och förhållningssätt
3. Kunna diskutera hållbarhetsaspekters inverkan på internationaliseringsstrategier på en grundläggande nivå.
4. konstruktivt kunna granska och ge respons på andra studenters arbete.
Innehåll
Kursen syftar till att förse deltagarna med vetenskapligt förankrad kunskap om hur företag kan arbeta med ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet för att åstadkomma globala affärer. Internationella marknader lockar många företagare, men globala affärer kräver eftertanke. Innehållet i kursen omfattar olika teori-ramverk som företag kan använda för att utvärdera sina internationaliseringsmöjligheter med hållbarhet i åtanke.
Särskild behörighet
22,5 hp företagsekonomi eller motsvarande
Examination
Inlämning (INL1), Individuell inlämningsuppgift med tillhörande opponering med fokus på ämnesområdena internationellt affärsskapande och hållbarhet, 3 hp, betyg: Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U). Avser lärandemål 1, 2 & 4.
Projektrapport (PRO1), Rapporten syftar till att utvärdera studenternas förmåga att självständigt använda teorier om internationellt affärsskapande och hållbarhet för att kunna analysera ett företags beslutsprocess med avseende på dess internationella affärsutveckling. Bedömningen utgår från studenternas förmåga att tillämpa teoretiska koncept och presentera sina insikter på ett tydligt och strukturerat sätt. 4,5hp, betyg: Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U). Avser lärandemål 1-3.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd