Kursplan - Omvandling av energisystem: från lokala elsystem till globala energimarknader
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
IEO122
Giltig från
Hösttermin 2024
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2024-01-18
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Ge kunskap och fördjupad förståelse för hur våra energisystem fungerar - från lokala mikronät till globala energimarknader- och drivkrafter och processer bakom omvandling av energisystemen.
Lärandemål
Efter kursen ska studenten:
1. Förstå och kunna beskriva svenska energisektorns funktion, struktur och sammansättning och hur den har utvecklats över tid fram till idag.
2. Ha en fördjupad förståelse för nationella elsystemets funktion och styrning
3. Känna till och kunna beskriva förändringar inom globala energiflöden, globala energimarknader, geopolitik och internationella avtal som rör omvandling av energisystem.
4. Känna till och kunna beskriva omvandling av energisystem som sker på lokal nivå närmast kunderna och hur denna utveckling på lokal nivå växelverkar med utvecklingen av energisystem på nationell och internationell nivå
5. Kunna tillämpa kunskap, relevanta teorier, verktyg och ramverk från kursen för att analysera aktuell omvandling av energisystem och redovisa resultaten både skriftligt och muntligt.
Innehåll
- Genomgång av den svenska energisektorn och hur den har utvecklats över tid fram till idag, vilka strategiska vägval som tagits som påverkat utvecklingen, olika typer av styrmedel som använts och hur olika nya tekniker introducerats i energisystemet
- En fördjupning i det nationella elsystemets funktion, sammansättning, styrande regelverk och olika marknader.
- Genomgång av globala energiflöden och globala marknader för olika energikällor såsom olja, gas, kol, biobränslen och förnybar energi.
- Utveckling av internationella policys och överenskommelser som påverkar energisystemens utveckling.
- Nya teknologiska framsteg inom energiområdet, inklusive förnybar energi, energilagring och mikronät.
- Utveckling av nya lokala energisystem och energigemenskaper och dess påverkan och växelverkan med befintliga energisystem.
- Utforskning av framtida trender och scenarier för omvandling inom energisystemet och dess påverkan på samhället.
- Tillämpning av teoretiska ramverk rörande av stora tekniska system och innovationsdriven omvandling på historiska och nutida fall av omvandling inom svenska energisystemet
Behörighet
Grundläggande behörighet
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), 1 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G), (avser lärandemål 2)
Inlämningsuppgift (INL2), 1 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G), (avser lärandemål 3)
Inlämningsuppgift (INL3), 1 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G), (avser lärandemål 4)
Muntlig tentamen (MUN1) 4,5 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G), (avser lärandemål 1-5)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd