Kursplan - Ledarskap för pedagogisk utveckling inom högre utbildning
Omfattning
4.5 hp
Kurskod
PEA113
Giltig från
Hösttermin 2024
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2023-12-12
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen syftar till att ge studenten möjlighet att utveckla och stärka sitt ledarskap för pedagogisk utveckling, samt få ökad förståelse för ledarens betydelse gällande kvalitet i utbildning.
Lärandemål
Efter avklarad kurs ska studenten kunna
1. visa förmåga att reflektera över ledarskapets betydelse och förutsättningar för pedagogisk utveckling
2. visa förmåga att självständigt och tillsammans med andra analysera och problematisera den pedagogiska praktiken i, för studenten, relevant kontext
3. visa förmåga att verka för pedagogisk utveckling
4. visa förmåga att med utgångspunkt i det akademiska lärarskapet främja lärares utveckling
Innehåll
- Ledarskap för pedagogisk utveckling utifrån frågorna vad, varför och hur
- Akademiskt lärarskap
- Perspektiv på ledarskap inom högre utbildning
- Planering och genomförande av pedagogiskt utvecklingsarbete
Särskild behörighet
Examen på grundnivå om minst 180 hp samt minst ett års yrkeslivserfarenhet som ledare inom undervisning eller för direkt stöd till undervisning vid högskola eller universitet eller motsvarande relevant erfarenhet.
Därtill ställs krav på Svenska 3/Svenska B och Engelska 6/Engelska A. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska 3/Svenska B.
Examination
SEM1, seminarium, 3 hp, aktivt deltagande samt bidragande under kursens träffar avseende lärandemål 1-4, betyg underkänt (U) eller godkänt (G).
VIL1, verksamhetsintegrerat lärande, 1,5 hp, upprättande av handlingsplan samt genomförande av samtal för pedagogisk utveckling avseende lärandemål 1-4, betyg underkänt (U) eller godkänt (G).
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd