Kursplan - Industriell projektledning
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
PPU490
Giltig från
Hösttermin 2024
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Produkt- och processutveckling
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2024-01-18
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Reinventing organizations : en guide till att skapa kreativa organisationer
Första upplagan : Stockholm : Liber, [2017] - 412 sidor
ISBN: 9789147122332 LIBRIS-ID: 19792480
Projektledning
Nionde upplagan : Stockholm : Sanoma utbildning, [2024] - 542 sidor
ISBN: 9789152365571 LIBRIS-ID: 2kspww610bf16cxv
Övrigt
Vetenskapliga artiklar och rapporter tillkommer
Syfte
Syftet med kursen är att öka studenternas förmåga att driva, styra och genomföra industriella projekt och att nå uppställda mål. Även frågor runt ledarskap och organisation, samt processer och ständiga förbättringar behandlas i kursen, med syfte att öka studenternas förmåga att effektivt kunna leverera förväntade resultat i projektet. Kursen vänder sig till dig som vill utveckla din förmåga inom industriell projektledning, där alla faser kommer att gås igenom; Etablera, Genomföra och Avsluta projekt.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. redogöra för projektledningsmodeller och olika verktyg och metoder som kan användas
2. beskriva och analysera hur olika aktiviteter och beslut inverkar på möjligheten att uppnå de fastställda projektmålen
3. förklara hur kvalitetsutveckling inkluderat ledarskapet påverkar projektgenomförandet
4. utföra och relatera ett praktiskt arbete till teorier kring industriell projektledning
5. individuellt och i grupp genomföra och redovisa projekt- och seminarieuppgifter såväl skriftligt som muntligt samt att kritiskt och konstruktivt ge återkoppling på sådan redovisning
Innehåll
Kursen ger kunskaper om industriell projektledning, där ledarskap, kommunikation, planering, metodik/metoder och verktyg är viktiga delar för att effektivt kunna leda och styra ett projekt och uppnå de uppställda målen.
Särskild behörighet
60 hp avslutade kurser inom produkt- och processutveckling varav 7,5 hp på avancerad nivå. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 3.
Examination
Seminarium (SEM1), Litteraturseminarierna som redovisas genom aktivt deltagande under seminarium och skriftlig reflektion, 2,5 hp, examinerar lärandemål 1-3, 5, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Projekt (PRO1), En uppgift som redovisas med rapport och demonstration av projektet, 2,5 hp, examinerar lärandemål 1-5, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Inlämningsuppgift (INL1), 2,5 hp, examinerar lärandemål 1-3 och 5, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar 5 hp med PPU437 Industriell projektledning.