Kursplan - Kravhantering
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
DVA274
Giltig från
Hösttermin 2024
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2024-01-18
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Övrigt
Kursen har ingen specifik litteratur. Artiklar kan tillkomma och presenteras då i Canvas under kursens gång.
Syfte
Syftet med kursen är att introducera kravteknik för studenterna och förse dem med metoder, tekniker och färdigheter för att utföra de viktigaste aktiviteterna relaterat till krav (d.v.s. kravinsamling, kravanalys, kravspecificering och kravvalidering) med fokus på tillförlitliga och säkra system.
Kursen ska ge en översikt över kravteknikens roll för systemutvecklingsprocessen och hur kravtekniken förhåller sig till design och verifiering.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. redovisa vad krav är, attribut som identifierar och beskriver krav och egenskaperna för goda krav,
2. beskriva de grundläggande principerna inom kravteknik och kopplingarna mellan systemkrav och -arkitektur samt verifiering,
3. applicera vanliga metoder och tekniker för att utföra kravaktiviteter, dvs. kravinsamling, kravanalys, kravspecificering och validering,
4. argumentera för några vanliga metoder och tekniker, dvs för kravinsamling och kravspecificering och
5. relatera till metoder och tekniker för kravteknik och med kända standarder.
Innehåll
Kursen fokuserar på begreppet krav. Kursen beskriver begreppet krav för ett system och huvudattributen och egenskaper som krav ska ha. Kursen introducerar metoder och tekniker för att hantera systemkrav. Kursen beskriver de fyra aktiviteterna inom kravteknik för att jobba med krav, dvs. kravinsamling, kravanalys, kravspecificering och validering, samt de vanligaste teknikerna för att utföra dem.
Särskild behörighet
Programmering för inbyggda system 7,5 hp.
Examination
Projekt (PRO1), En uppgift som redovisas med rapport av projektet, 3 hp, examinerar lärandemål 3-5, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
Salstentamen (TEN1), 4,5 hp, examinerar lärandemål 1-5, betyg Underkänd (U), 3, 4 eller 5.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar helt med DVA253/DVA206 Kravhantering.
Kursen kan räknas till teknikområdet tillförlitliga system.