Kursplan - Industriella projekt i ett globalt perspektiv
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA263
Giltig från
Vårtermin 2024
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2023-10-26
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Syftet med kursen är att bidra till kunskap om strategiska frågor och utveckling på en global industriell marknad. Efter kursen ska studenterna ha en förbättrad förmåga att arbeta med projektrelaterade frågeställningar och ha en förbättrad förmåga i skriftlig och muntlig presentation. Vidare är syftet att ge studenterna möjlighet att arbeta i multidisciplinära team i en mångkulturell miljö.
Lärandemål
Efter framgångsrikt genomförande kommer studenterna att:
Kunskap och förståelse
1. påvisa en integrerad kunskap om och förståelse för strategi i ett globalt och industriellt perspektiv
Färdigheter och förmågor
2. visa förmåga att integrera kunskap och hantera komplexitet vid utvärdering av olika alternativ gällande strategiska ställningstagande i industriella sammanhang
3. tillämpa teorier och modeller från insamlat och granskat material rörande en organisation för att beskriva och analysera deras strategi
4. kommunicera och presentera (både muntligt och skriftligt) slutsatser och underlag (om de ovan nämnda lärandemålen), för specialister och icke-specialister samt för en internationell publik, på ett tydligt sätt.
Utvärderingsförmåga och förhållningssätt
5. granska medstudenters arbete samt argumentera för och diskutera vederbörandes bidrag i varje lärandeaktivitet,
6. studera på ett sätt som till stor del är självstyrt och autonomt, vilket innebär att studenterna förväntas ta ansvar för sina egna studier och även indirekt för andra studenters lärande och utveckling genom att aktivt delta i olika kursaktiviteter
Innehåll
Kursen behandlar olika typer av problem som en företagsledning i en global industriell miljö kan behöva hantera kopplat till de strategier de överväger när de agerar på olika marknader, samt ett vetenskapligt förhållningssätt till studier av internationella marknader. Studenterna arbetar i virtuella, multidisciplinära och mångkulturella team med att förbereda en skriftlig rapport, en muntlig pitch och en muntlig presentation baserat på ett specifikt ämnesområde. Under en veckas tid träffas grupperna fysiskt för att ge presentationer och delta i handledning, övningar och sociala aktiviteter.
Särskild behörighet
60 hp
Examination
Projekt (PRO1), 7,5 hp, betyg: Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F). Lärandemål 1-7
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Överlappar helt med FOA244, 7.5hp. Kursen är en interdisciplinär kurs och kan tillgodoräknas inom ämnena Industriell ekonomi, Byggnadsteknik och Energiteknik.