Kursplan - Teknikinformation och intermedialitet
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
ITE258
Giltig från
Hösttermin 2024
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Informationsdesign
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2024-01-18
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Multimodality : foundations, research and analysis a problem-oriented introduction / John Bateman, Janina Wildfeuer, Tuomo Hiippala
uuuu-uuuu
ISBN: 9783110480047 LIBRIS-ID: g07l213tdr197vwl
Kompendier
Metoder för brukstextanalyser
., 2001
Artiklar
Webbadresser
Intermedial Studies An Introduction to Meaning Across Media, Edited by Jørgen Bruhn and Beate Schirrmacher (sid 3-25)
.,
URL: Länk
Övrigt
Kompendier/utdrag av sidor kan läggas till vid kursstart
.,
Syfte
Kursen syftar till att ge en fördjupad förståelse för begrepp som medier och modaliteter, intermedialitet och intertextualitet inom informationsdesign, samt reflektion och tillämpning i framställandet av information i olika medier. Studenterna får både teoretiskt och praktiskt undersöka hur intermedialitet och därmed besläktade begrepp kan användas vid utformning av informationsartefakter och hur val av medium påverkar budskap och kommunikativa egenskaper. Syftet med kursen är också att ge studenten möjlighet att utveckla gestaltningsfärdigheter inom teknikinformation och andra tillämpningsområden.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. förstå och kritiskt diskutera centrala begrepp såsom medier, modaliteter samt intermedialitet och intertextualitet
2. visa förståelse för hur budskap påverkas av val av olika medier och kombinationer av medier och modaliteter
3. utforma informativa budskap i olika medier för skilda användarkontexter samt förstå mediets kommunikativa och tekniska förutsättningar
4. diskutera och analysera hur intermedialitet har påverkat förståelse av en gestaltning utifrån syfte, innehåll och situation
Innehåll
I huvudsak fokuserar kursen på intermedialitet inom tillämpningsområdet teknikinformation, men belyser även intermedialitet utifrån andra tillämpningsområden exempelvis samhällsinformation.
Inom ramen för kursen får studenten utforska mediers specifika förutsättningar samt hur dessa inverkar på utformningen av det informativa budskapet. Vi diskuterar även betydelsen av artificiell intelligens för framställning av instruktioner i olika medier.
Kursen innehåller föreläsningar, seminarier och praktiskt gestaltande moment som behandlar intermedialitet. I kursen får studenten arbeta med att framställa designförslag i olika medier. Under kursen får studenten även utveckla kunskap om metoder för analys i relation till budskap, medier och modaliteter.
Särskild behörighet
30 hp informationsdesign varav 5 hp grafisk form samt kursen Grunder för visualisering och textdesign (7,5hp), eller motsvarande.
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), 2 hp, examinerar lärandemål 1 och 2, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Övning (OVN1), 1 hp, examinerar lärandemål 3, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Projekt (PRO1), 3 hp, examinerar lärandemål 3 och 4, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Seminarium (SEM1), 1,5 hp, examinerar lärandemål 4, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd