Kursplan - Personlig kontakt och social påverkan i marknadsföring
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA007
Giltig från
Vårtermin 2024
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2023-06-29
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Start with why : how great leaders inspire everyone to take action
New York : Portfolio/Penguin, 2009 - x, 246 p.
ISBN: 9781591842804 LIBRIS-ID: 11895100
URL: Länk
Artiklar
Social Network Theory. The International Encyclopedia of Media effects.
Granovetter, Mark. 1973. The Strength of Weak Ties. American Journal of Sociology. Vol 78. No 6. Pp 1360-1380, 2017
Syfte
Syftet med kursen är att varje student ska skapa sig en egen uppfattning om betydelsen av personlig kontakt, sociala medier och sociala nätverk i marknadsföring och hur dessa delar kan tänkas hänga ihop. Detta syfte kopplas ihop med en praktisk övning för att testa den egna uppfattningen och ge färdigheter marknadsförare behöver i sin yrkesutövning.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
1. Förstå, förklara och tolka teoretiska modeller om hur personlig kontakt fungerar i marknadsföring och hur sociala nätverk påverkar konsumentbeteende.
Färdighet och förmåga
2. Påvisa grundläggande förmåga och färdighet i projektorganisering och presentationsteknik, genom att planera och genomföra ett rekryteringsprojekt.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
3. Förhålla sig engagerat och reflekterande till etiska frågor som rör samtycke att medverka i marknadsföring och samarbeta väl i grupp.
Innehåll
Kursen bygger på teoretiska kunskaper och praktiska övningar. I kursen mixas teori och praktik för att träna studenternas färdigheter och kunskaper som de ska kunna använda inom rekrytering, försäljning och/eller analys av konsumentmarknader. Genom att skapa förståelse för hur sociala nätverk fungerar och belysa vikten av personlig kontakt (som påverkar hur vi fattar beslut som konsumenter) förmedlas kunskaper om konsumentmarknader och användningen av sociala medier på dessa. Genom att ta del av denna kunskap utvecklas studenternas marknadsföringsfärdigheter.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, grupparbete och handledning för genomförande av en rekryteringskampanj. Kursen ges inom ramen för Internationella marknadsföringsprogrammet och fokus ligger på detta program gällande uppgiften att planera och genomföra en kampanj.
Särskild behörighet
22,5 hp företagsekonomi eller motsvarande
Examination
Gruppuppgift (GRU1), 2,5 hp. Betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F) Lärandemål 2 och 3. Grupparbete som innefattar att planera, genomföra och presentera (i tal och skrift) en rekryteringskampanj.
Seminarium (SEM1),2,5 hp. Betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F) Lärandemål 1 och 3. Studenten deltar aktivt i de seminarier som ges på kursen och lämnar i förväg in en individuellt skriven uppgift som kopplas till texten som diskuteras under seminarierna. Seminarieprestationerna bedöms och betygssätts på individuell basis.
Projekt (PRO1), 2,5 hp. Betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F) Lärandemål 1, 2 och 3. En projektrapport om arbetet som utförts genom gruppuppgiften ska skrivas. Minst en sida reflektion i denna rapport ska vara individuellt skriven av varje gruppmedlem.
Deltagande i samtliga aktiviteter på kursen är nödvändigt för att bli godkänd
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Överlappar helt med FOA124 och FOA181.