Kursplan - Modern redovisning och revision
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA332
Giltig från
Vårtermin 2024
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2021-12-20
Reviderad
2023-06-29
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Financial accounting theory : an accounting quality approach
2nd edition : Lund : Studentlitteratur, 2022 - 464 sidor
ISBN: 9789144153292 LIBRIS-ID: 1g1fb78vzrqjz8hp
Revision
Upplaga 3 : Stockholm : Liber, [2023] - 315 sidor
ISBN: 9789147148158 LIBRIS-ID: j0x4l0mvgr8v4mcb
Syfte
Kursen syftar till att studenterna fördjupar sina kunskaper inom redovisning och revision genom att med hjälp av olika teoretiska perspektiv självständigt analysera komplexa och aktuella frågeställningar inom området. Detta för att skapa en förståelse för samspelet mellan teori och praktik inom området redovisning och revision.
Lärandemål
Efter genomförd kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
1. beskriva och kritiskt granska olika teoretiska perspektiv
2. förklara och skilja mellan olika typer av rapportering och olika former av reglering
3. förstå innebörden och effekterna av olika redovisningsval
Färdighet och förmåga
4. kontrastera olika teoretiska perspektivs förklaringar på praktiska problem
5. analysera aktuella frågeställningar inom praktiken med hjälp av teori
6. diskutera redovisning och revision ur ett samhällsperspektiv
Värderingsförmåga och förhållningssätt
7. värdera olika teoretiska förklaringsmodeller och ta ställning till hur dessa kan användas för att förklara praktiska redovisningsproblem
8. självständigt identifiera och utvärdera ett aktuellt problem inom revisionsområdet med hjälp av teori, samt presentera egna och kritiskt värdera andras slutsatser
Innehåll
Kursen inleds med fördjupning i aktuella frågeställningar inom ämnet så som till exempel redovisningens reglering (nationellt och internationellt), olika typer av rapportering (finansiell och icke-finansiell), samt hur och varför olika redovisningsval görs i praktiken. Vi diskuterar huruvida redovisningen kan anses vara neutral och objektiv, eller om redovisaren och därmed även redovisningen påverkas av olika intressen, makt och/eller olika typer av tryck från omvärlden. Genom att analysera aktuella redovisningsproblem med hjälp av olika teoretiska perspektiv fördjupar vi vår förståelse för ämnets komplexitet. Under senare delen av kursen fördjupar vi oss i aktuella problem inom revisionsområdet för att få en förståelse för revisorns roll och revisionens funktion ur ett samhällsperspektiv. Vi kommer till viss del att diskutera revisionsmetodik, men vi kommer framför allt att med teorins hjälp fördjupa oss i revisionens utveckling och professionens betydelse för praktiken. I sin helhet syftar kursen till att skapa en förståelse för samspelet mellan teori och praktik inom området redovisning och revision.
Undervisning
Lärarledd undervisning i form av föreläsningar ges i kombination med studentdrivna aktiviteter, individuellt samt i grupp.
Särskild behörighet
Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning i företagsekonomi. Dessutom krävs Svenska 3 samt Engelska 6.
I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska 3.
Examination
Salstentamen (TEN1), 4 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig (F) (Avser lärandemål 1 - 7)
Seminarium (SEM1), 3,5 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F) (Avser lärandemål 1, 4, 5, 6 och 8)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar med momentet HEM1, 4hp i FOA328 Modern redovisning