Kursplan - Teknik och samhälle
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
IEO109
Giltig från
Hösttermin 2023
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2021-01-25
Reviderad
2023-01-27
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Key Concepts in Science and Technology Studies
Studentlitteratur AB, 2021 - 214 sidor
ISBN: 9789144133638 LIBRIS-ID: 0cczm41pxh7whd5w
Syfte
Syfte med kursen är att introducera olika vetenskapliga referensramar för att värdera relationen mellan teknisk utveckling och samhälleliga processer, referensramar som studenterna applicerar på olika sätt under kursens gång för att lära sig hur man designar och utvecklar teknik som svarar mot samhällets behov.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. Identifiera begrepp och teoretiska ramar för att förstå de mångsidiga relationerna mellan teknik och samhälle och tolka sådana dessa.
2. Analysera relevanta fallstudier och placera dem inom samtida offentliga och vetenskapliga debatter om samtida socio-tekniska utmaningar.
3. Tillämpa kritiska tänkande, sinnesskapande och problemlösande färdigheter för att konstruktivt och ansvarsfullt engagera sig i sociotekniska frågor.
4. Kommunicera effektivt med hjälp av vetenskapligt språk och resonemang.
Innehåll
Studenterna arbetar med olika grupp- och inlämningsuppgifter. Föreläsningar och seminarier introducerar begrepp och verktyg för att diskutera hur man kan arbeta med teknikutveckling. Genom grupp- och individuellt arbete producerar studenterna inte bara egna förslag till modeller och lösningar, utan också kritiska utvärderingar av sådana förslag.
Undervisning
Föreläsningar, seminarier, presentationer, grupp- och individuellt arbete.
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D
Examination
Gruppuppgift (GRU1) 1,5 hp, betyg Godkänd (G) (lärandemål 1, 4)
Gruppuppgift (GRU2) 2 hp, betyg Godkänd (G) (lärandemål 2, 4)
Individuell uppgift (INL1) 4 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F), (lärandemål 3, 4)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Överlappar helt med IEO101