Kursplan - HRM i den hållbara organisationen
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA846
Giltig från
Hösttermin 2023
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1N (Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2022-12-22
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper inom aktuell forskning om human resource management (HRM) med särskild inriktning mot det hållbara arbetslivet.
Lärandemål
Efter genomförd kurs ska studenten kunna:
1. Redogöra för och diskutera hållbar utveckling i relation till utvecklingen i arbetsliv och HRM med fokus på social hållbarhet.
2. Tolka och värdera teoretisk kunskap i självständigt arbete.
3. Visa grundläggande metodologiska kunskaper
genom att söka, samla och kritiskt tolka och analysera empirisk information i en verksamhet.
4. Visa god förmåga till ett reflexivt förhållningssätt.
Innehåll
Kursen bidrar till att studenten introduceras till aktuell forskning kring HRM-relaterade frågeställningar. Vidare behandlas utmaningar relaterade till social hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet och inkludering i det digitaliserade arbetslivet. I kursen ges även möjlighet till att tillämpa ett kritiskt förhållningssätt till teorier och begrepp i relation till HRM, hållbarhet, digitalisering och ett arbetsliv i förändring. Därigenom nås insikter kring hur teoretiska perspektiv kan användas för att analysera och förstå praktik.
Undervisning
Undervisningen genomförs genom inspelade föreläsningar och skriftliga inlämningar. Interaktion med lärare och kurskamrater sker genom digitala verktyg.
Behörighet
Grundläggande behörighet
Examination
Inlämning (INL1) Litteraturöversikt av forskningsartiklar, 4 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (Avser lärandemål 1, 2, 4)
Inlämning (INL2) Analys av organisation - hur vi kan undersöka HRM i relation till hållbarhet i praktiken, 3,5 hp, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (Avser lärandemål 1, 3, 4)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd