Kursplan - Hoten mot demokratin
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
SKA303
Giltig från
Hösttermin 2023
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2022-12-22
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Så dör demokratier
Upplaga 1 : Lund : Studentlitteratur, [2020] - 326 sidor
ISBN: 9789144140438 LIBRIS-ID: 8m9r9kzn6344hbvs
Övrigt
Syfte
Kursen syftar till att skapa förståelse för hur demokratier utmanas och hotas av olika förändringar i samhället. Kursen strävar till att möjliggöra kritisk reflektion kring hur processer som digitalisering, globalisering, icke-demokratiska aktörers växande inflytande, klimatförändringar och miljöförstöring, samt ökad ojämlikhet utmanar demokratiska institutioner och värden. Kursen fokuserar bland annat på hur samhälleliga förändringar påverkar tolerans för andra grupper, förtroende för institutioner, politiskt deltagande, polarisering och radikalisering.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
1. På ett fördjupat sätt redogöra för teoretiska, metodologiska och empiriska forskningsperspektiv på demokrati och tänkbara hot mot demokratin
Färdigheter och förmåga
2. På ett kritiskt sätt identifiera och använda relevanta källor som underlag i en analys rörande hot mot och/eller skydd av demokratin
3. Kritiskt analysera hur demokrati kan skadas av såväl yttre som inre hot
4. Uppvisa väl utvecklade färdigheter i akademiskt skrivande och god språklig framställning.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
5. Tillämpa ett fördjupat vetenskapligt förhållningssätt i analyser av demokratirelaterade frågor
Innehåll
Kursen belyser viktiga centrala definitioner av demokrati. Vidare redogörs för hur samhälleliga förändringar som digitalisering, auktoritära staters växande styrka, miljöförstöring och ojämlikhet påverkar demokratin. Utöver detta analyseras även de mekanismer som kan hota och/eller skydda demokratin.
Undervisning
Kursen är en distansutbildning. Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och skriftlig examination. Undervisningen är studentaktivt orienterad och utgår ifrån att studenten självständigt söker kunskap och tar ansvar för det egna lärandet i linje med kursens lärandemål. Föreläsningarna har huvudsakligen en orienterande och fördjupande karaktär, som syftar till att underlätta studenternas egen kunskapsinhämtning inför examination. Kursens seminarier är obligatoriska.
Särskild behörighet
Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng varav minst 90 högskolepoäng i huvudområdet statsvetenskap eller motsvarande. Dessutom krävs Svenska 3 och Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska 3.
Examination
Seminarieum (SEM1), 2,5 hp, betyg: Underkänd (U) eller Godkänd (G). Lärandemål: 1, 2, 3, 5
Inlämningsuppgift (INL1), 5 hp, betyg: Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Avser lärandemål: 1, 2, 3, 4, 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen tillhör ämnet Statsvetenskap.